Magyar Szolidaritás Bolíviával!

NYILATKOZAT

Mi, magyarországi szolidaritási csoportok, társadalmi szervezetek, baloldali aktivisták és állampolgárok elítéljük a Bolíviai Többnemzetiségű Államban Evo Morales Ayma törvényes elnök, annak kormánya és Bolívia népének nagy része ellen elkövetett államcsínyt. A puccsot jelentős mértékben az amerikai katonai és biztonsági erők bázisain kiképzett politikai és katonai vezetők irányították.  

Az október 20-i választások óta eltelt három hétben ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a puccs végrehajtásában alapvető szerepet a politikai ellenzék radikális, szélsőjobboldali, rasszista csoportosulásai, a magánkezekben lévő médiaorgánumok, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége és az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) játszottak.  A bolíviai nép a diktatúrák és a neoliberális politika legsötétebb korszakába került vissza, a neokolonializmus újabb korszaka fenyegeti az egész térséget. Bolívia természeti erőforrásait a Fehér Ház és a transznacionális vállalatok érdekeinek megfelelően kívánják privatizálni. 

A nemzetközi közösség és benne a magyar baloldali és demokrata közvélemény nem lehet közömbös a demokratikus intézményrendszer szétzúzásával szemben. Bolívia kormánya már csaknem 14 éve garantálta a társadalmi békét, az alul lévő osztályok társadalmi felemelkedését, amelyet egy figyelemreméltó gazdasági növekedés ösztönözött. A nemzeti szuverenitás lehetővé tette a történelem során számtalanszor diszkriminált és megtört társadalom kohézióját és integrációját. Ez a folyamat ma végveszélybe került

Kiállunk a bolíviai nép mellett, melynek országát Antonio José de Sucre, azaz Ayacucho tábornagy alapította és tette Amerika szabad és független földjévé.

Alulírott szervezetek és egyének követelik a puccsisták megfékezését és a demokrácia, a nemzeti szuverenitás, a társadalmi progresszió korábbi lehetőségeinek visszaállítását!

Budapest, 2019. november 19. 

ATTAC Magyarország Egyesület, Baloldali Alternatíva Egyesülés, Eszmélet folyóirat szerkesztősége, Európai Baloldal, Magyar Antifasiszta Liga, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Magyar Ifjúság Közösségi Szervezete, Marx Károly Társaság, Május Elseje Társaság, Munkások Újsága, Népi Front, Szervezők a Baloldalért. 

Agárdi Péter, Aggod József, Antal Attila, Artner Annamária, Benyik Mátyás, Éber Márk Áron, Farkas Péter, Hortobágyi Anna, Kabai Domokos Lajos, Kalmár Szilárd, Krausz Tamás, László György, Lugosi Győző, Matheika Zoltán, Melegh Attila, Mendly Dorottya, Mezei Bálint, Pinkasz András, Pósfai Orsolya, Szalai László, Szász Gábor, Szigeti Péter, Vajnai Attila.

  •  
  •  
  •  
  •