Már nincs, aki elmenjen

doctor3

 

A pergő külpolitikai események és a „Megszállási Emlékmű” árnyékában senkit sem zavarnak orvosaink gondjai. Márpedig a legfrissebb statisztikai eredményeik tükrében elmondható, hogy miként az oktatásban, úgy az egészségügyben sincs semmi rendben.

Szinte „egy teljes évfolyam távozik külföldre, jószerivel mintha egyetlen orvost sem képeznénk” – így kommentálta elitmed.hu portálnak az adatokat dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, hozzátéve, hogy „mérhetetlen az orvoshiány, azok a kollégák, akik még itthon vannak, óriási túlterhelés mellett gyógyítanak”.

Június 30-ig összesen 847 egészségügyi dolgozó, közöttük 424 orvos és 246 egészségügyi szakdolgozó részére állítottak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt az Egészségügyi Engedélyezési Közigazgatási Hivatalban (EEKH). Sovány vigasz, hogy tavaly ugyanebben az időszakban 929 szakember kért igazolást, ebből 454 fő orvos, 292 fő pedig ápoló volt. Szakmabeliek szerint a trend azért lassul, mert már ott tartunk, hogy nincs, aki elmenjen külföldre.

Ugyanakkor aggasztó, hogy rendszerint a fiatal, 25-35 év közötti orvosok távoznak elsősorban külföldre. A Magyar Rezidens Szövetség szerint, ha a jelenlegi trend folytatódik – márpedig, ha a folyamat lassul is, de nem áll meg – pár éven belül hiányozni fog az ellátásból a 30-50 év közötti korosztály, nem lesz, aki gyógyítson és oktasson.

A nagyfokú elvándorlás miatt továbbra is szorongató a munkaerőhiány és a túlterheltség, ami ellátási zavarokat okoz az egészségügyben. Az egyre türelmetlenebb betegek az ajtót nyitó nővért és orvost teszik felelőssé a kialakult helyzetért. A megoldás egyértelműen az orvosok és az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeik javítása, a nagyfokú, közel 20%-os béremelés lenne, ami elsősorban a szakellátásban dolgozókon segíthetne, akiket a megfeszített munka és az egyre türelmetlenebbül várakozó betegek pszichésen is jobban leterhelnek.