Méghogy 60, meg 35%. A valódi számok a következők:

Budapest VIII. kerület

Fidesz 15%
Ellenzék (+ “civilek”) 7%
———–

Budapest V. kerület

Fidesz 13%
Ellenzék 6%
———-

Egyik ún.  szegény, a másik viszont ún.  gazdag körzet. Mindkettő fővárosi, azaz állítólagos ellenzéki fellegvárak. Egyikben győzni is tudott, a másikban pedig számszerűleg több szavazatot szerezni, bár nyerni nem.

Nincs értelme az önbecsapásnak. Pártjaink és civiljeink is befejezhetnék ennyi katasztrofális vereség után. Nem kéne hazudni a választóknak erőt fitogtava, hamis látszatot és jelenlétet hazudva. Permanens politikai válságban van az ellenzék, és egyébként a kormány is. Utóbbit ez kevéssé zavarja, mert a választási rendszerrel és a politikai legitimációról harsogó médiamonopóliummal ezt egyelőre sikeresen elfedi. A gond az, hogy ha lehull a “Mája fátyla”, akkor az ellenzék és a civilek is pőrén, csupasz fenékkel fognak ácsorogni. A választói tömegek és a politikai mezőny között mély árok húzódik. Nagyon csekély az átjárás. A többség nem érzi, hogy a pártokról hozzá eljutó hírek, közlemények neki lennének címezve. Mindez a Burgfriedenspolitik kastélyon belüli világának a számára teljesen súlytalan, fülének idegen tartalmú, hanghordozású intrikáiról szól. Nincsenek pártokhoz tartozó, pláne nekik elkötelezett komoly választói tömegek. Amit annak mérnek, az az egykori szavazói tömbök még egyelőre teljesen szét nem morzsolódott maradéka. Az erózió még tart, és nem a kozmetikázott adatok fogják megállítani.

Mégegyszer: nincs értelme az önbecsapásnak. Tudtátok jól, hogy három hónappal a parlamenti után, és egy évvel az önkormányzati választás előtt, senki sem akart mozgósítani. Nem összefogásból volt közös jelölt, hanem mert nem akarta magát feleslegesen beáldozni senki. Tudva azt, hogy mennyire nincs hinterlandjuk, egyik induló sem volt elég markáns. Pedig alakulhatott volna másképpen. A kevés vesztenivaló miatt a szerénység és őszinteség szokatlanul új hangjára felkapta volna fejét a hallgatóság. Persze a figyelem fentartásához az is kell, hogy ne érezze ezt puszta fogásnak. Egy alibijelölés erre nem jó.

Kezdjetek el szerény és őszinte embereket keresni. Nem lesz könnyű, mert nem magatok között fogjátok megtalálni.

Nagy Ferenc – facebook

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük