Megint átverte a kormány a munkavállalókat – kiakadt a szakszervezeti vezető

Székely Tamás
A korábban hangoztatott tervekkel ellentétben nem Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter ad engedélyt a 24 havi munkaidőkeret alkalmazására a vállalatok számára, hanem a Békés Megyei Kormányhivatal, amely az erre vonatkozó kérelmeket 90 napon belül bírálja el – írja a A VDSZ honlapja. 

A kormány ezzel teljesen hülyét csinált magából – hangoztatja Székely Tamás a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Szerinte ebből is látszik, hogy a döntéshozóknak fogalmuk sincs arról, mit is jelent a 24 hónapos munkaidőkeret. Nevetséges, hogy miközben a jelenleg is hatályos Munka törvénykönyve a 36 havi munkaidőkeret alkalmazását a szakszervezetekhez köti, a 24 havi alkalmazására csupán egy megyei kormányhivatal döntése fogja az áldását adni. Arról nem is beszélve, hogy miért éppen a Békés Megyei Kormányhivatal? Ott lennének a legrátermettebb munkaügyi szakemberek?

Persze mindenki tudja – főként a törvény beterjesztője és megszavazói -, hogy ez a rendelkezés azért született, mert a szakszervezetek jogait kívánták tovább csorbítani.

Az sem számít a döntéshozóknak, hogy az Európai Unió szabályai szerint maximálisan csak 12 havi elszámolást lehet alkalmazni azokon a munkahelyeken, ahol munkaidőkeret van, és a szakszervezettel kötött megállapodással rendelkezik az adott cég.

A kérdés csak az, hogy tisztában vannak-e ezzel a kormányhivatalnál, mert ha nem, akkor a korábban említett miniszter helyett, most nekik kell minden egyes döntés után az Európai Bíróság elé állni. Ez előtt a fórum előtt pedig az utóbbi időben sorozatosan pereket veszít Magyarország Kormánya – hangsúlyozta Székely Tamás.

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: muonszerk(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •