Megszállni a “Pénz Utcáját”

wallstreet02

Szeptember 17-én több ezer ember lepte el a new yorki Wall Street-et, hogy maguknak visszaköveteljék a demokráciát és nemet mondjanak a kapzsiságra. Az önmagukat „99%-nak” nevező emberek csoportja azokat képviseli, akiket kirúgtak munkahelyükről, akiknek nincsenek jogaik, akiktől megtagadják a tisztességes orvosi ellátást, akik hosszú órákat dolgoznak kevés fizetésért, ők azok, akinek semmijük nincs ellentétben a maradék 1%-kal…A 99% százalék nem tolerálja többé az 1% kapzsiságát és korrumpáltságát!

Szeptember 17-én ők (mi) az utcára vonultunk. A videókon idegesen telefonáló bankárokat és kormánytisztviselőket lehetett látni és elszánt tömeget. A tüntetők azt kérdezték: mi történ 2008 óta, a válság kezdete óta? A 99% munkáját vesztette és milliók lakásukat is, míg a bankokat államilag kisegítették (a 99% adójából), százmilliós (dollárban) bónuszokat osztottak és a mai napig bent ülnek Obama elnök tanácsadói stábjában azok, akik „kiváló” tanácsaik segítségével hathatósan segítettek a 2008-as válság kialakulásához. A tömeg napok óta az után, a szabad piac és a kapitalizmus szimbolikus főutcáján – a Wall Street-en – van, ahol folyamatosan szónokok hangolják a tömeget.

wallstreet01
Egy 9 éves kisfiút megkérdezett a CNN riportere, hogy ő miért van itt, mit tud a világról. Akkor ő önérzetesen elmondta, hogy nem érti ezt az egész rendszert, hiszen milyen világ az, amelyik elvesz a szegényektől és a gazdagoknak ad?  Ő ez ellen tiltakozik. A kis Jim  szavaival élve:  

„Ezek az emberek (a bankárok) olyanok, mint Robin Hood, csak fordítva. Elveszik a szegényektől, mindent, ami ahhoz kell, hogy élhessenek, és odaadják a gazdagoknak. Ennek így semmi értelme sincsen.”

Persze, a bankárok nem lettek szegényebbek ettől a tüntetéstől, de legalább annyit elértünk, hogy már testőrökkel kell bejárniuk „dolgozni”, mert félnek, mert érzik, hogy kapzsiságuk megbosszulja önmagát.

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: muonszerk(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •