Mélyponton az illegálisan érkező menekültek száma Európában

menekult segit 001

Hatéves mélypontra süllyedt tavaly az illegálisan érkező menekültek száma az Európai Unióban, valamivel több mint 139 ezer embert regisztráltak a tagországok külső határain – írta szerdán közzétett jelentésében a Frontex.

Az EU part- és határvédelmi ügynökségének friss értékelése szerint a 2019-ben érkezettek száma 92 százalékkal alacsonyabb volt a migrációs válság tetőpontján, 2015-ben feljegyzett több mint egymilliónál. Az előzetes adatok szerint a csökkenés éves mértéke 6 százalék volt, és így a tavalyi lett a legalacsonyabb szám 2013 óta.

A menekültek száma már 2018-ban is meglehetősen alacsony volt a korábbiakhoz képest, ennek oka pedig elsősorban a Földközi-tenger középső és nyugati részén húzódó útvonalak visszaszorulása.

A legfőbb belépési pontnak ismét Görögország számít, ahol nagyjából 82 ezren értek partot, ez 46 százalékkal több, mint az előző évben. A migrációs nyomás tavasszal erősödni kezdett, szeptemberben tetőzött, a hidegek beköszöntével pedig újból csökkenésnek indult.

Spanyolországban 54 százalékos visszaesés volt megfigyelhető az egy évvel korábbihoz képest, így 24 ezerre csökkent az érkezők száma, akiknek legnagyobb csoportjait a marokkóiak és az algériaiak képezték.
Olaszországban eközben mintegy 14 ezer illegális határátlépést regisztráltak, ami 41 százalékos csökkenésnek számít. Legtöbbjük tunéziai és szudáni állampolgár volt.

MTI.hu

  •  
  •  
  •  
  •