Menekültkrízis, ahogy én látom

Több ellenzéki oldalon olvashatunk olyan véleményeket, hogy már nincs menekültkrízis, a menekültek nem jönnek és ez már egy álprobléma. Ha csak az utóbbi néhány év statisztikáit elemezzük, akkor valóban hasonlót szűrhetünk le, de ebben a témában, mint általában minden másban is, nem csak ennyi kutatómunkát kell végezni. A menekültválságnak közel sincs vége. Sőt, valószínűleg nagyobb méretű lesz, mint eddig.

Habár Magyarországon keresztül eljutni a Nyugat-európai – és skandináv országokba már nem „divatos” útvonal, de attól még igenis vannak menekültek és foglalkozni kell ezzel a problémával. Az elmúlt években sok ezer ember fulladt a tengerekbe. Köztük rengeteg gyerek is van, akik valószínűleg nem is értik, hogy mi folyik körülöttük. Ha nem csak az Európába érkező menekültekről nézünk statisztikákat, akkor azt is megtudhatjuk, hogy soha nem üldöztek még annyi embert, nem volt még annyi menekült, mint ma. Gondoljunk csak Törökországra, ahol közel négy millió menekült él.

A világnak azon részen, amelyekkel sokszor nem is foglalkozunk, vagy nem akarunk foglalkozni, a mindennapi terror és az igazságtalanság mértéke csak fokozódik. Ennek köszönhetően Afrika belsejéből rengetegen vágnak neki a hosszú és veszélyes útnak, hogy Európába juthassanak. Az úton sokukat erőszak éri és az sem ritka, hogy a rabszolga-kereskedelemben kötnek ki.

Az, hogy a legtöbb afrikai országban hatalmas a szegénység és elnyomó hatalom van elsősorban a gyarmati múltjuknak köszönhető, amiből a gyarmattartó országok meggazdagodtak. Ezeknek az országoknak a mai napig folyik a kizsákmányolása, ami elveszi a lehetőséget, hogy valaha is felzárkózzanak.

Ennek köszönhetően a fejledt országok tovább gazdagodnak és az elmaradott országokban pedig a nyomor, az ehínség és a kilátástalanság mértéke tovább nő, amely problémákat csak tovább fokozza a klímaváltozás, ami nehezíti, sok esetben lehetetlenné teszi, hogy a lakóhelyükön éljenek az emberek. A világpolitikában nem láthatunk lépéseket afelé, hogy az afrikai országokat ne használják ki ennyire, aminek köszönhetően teljesen kiszolgáltatottá teszik az adott országok lakosait.

Sajnos nagyon népszerűek az ahhoz hasonló álláspontok, miszerint ezeket a szerencsétlen sorsú embereket hagyni kell a vízbe fulladni és nem kell nekik semmiféle segítséget nyújtani. Akik ilyen nézeteket vallanak, azok nem gondolnak bele, hogy ők is lehetnének a menekültek helyében. Csupán a szerencsének köszönhetik, hogy jó helyre születtek. Hiányzik belőlük az együttérzés, az empátia. Erre a gyűlöletre szélsőjobboldali, félfasiszta pártok a politikájuk nagy részét tudják építeni és egész nagy népszerűséget hoz nekik, bár az áttörésük nem volt meg utóbbi EP-választásokon és különös beleszólásuk nincs az európai politikába, de nem szabad alábecsülni Mariane Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés, az olasz Lega és Magyarországon a Fidesz és a Mi Hazánk által elért eredményeket.

Kovács Márkó
Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük