Mennyire helytálló Orbán “kádározása”?

Sokszor visszatérő toposz a mai viszonyok összehasonlítása a kádárizmussal. Értem, és talán eddig még indokolt is volt, de ha csak egy órát nézi valaki ma a HÍR TV-t, akinek még vannak emlékei a 80-as évekbeli MTV-től, akkor érzi, hogy mennyire állja ki a mai rendszer ezt a párhuzamot. Sokkal, de sokkal rosszabb, alávalóbb, ripők és obszcén formában mennek a dolgok manapság.

Például itt van Orbán János Dénes és Demeter Szilárd összevetése Aczél Györggyel és mondjuk Bata Imrével, aki az ÉS 80-as évekbeli felelős szerkesztője között. Égbekiáltó a különbség.

Az a gyanúm, hogy ennek nem annyira irodalompolitikai, netán műveltségi okai voltak A Kádár-rendszer fojtogató nemzetközi elszigeteltségből indult. A “magyar kérdést” az ENSZ 1962-ig napirenden tartotta. A konszolidáció érdekében Kádár szinte az elsők között próbált az írókkal kiegyezni (legalább is rémlik valami közös fotó 57-ben Illyéssel). Az állampárt sosem az egész nemzet nevében beszélt, csupán a társadalom “haladó” csoportjainak szószólójaként, a többinél megelégedett a Hazafias Népfronton és más domesztikált szervezeteken keresztüli “szövetségi politikával”. Egyre kevésbé ideologikus, dogmatikus, és egyre inkább a konszolidációt kiszolgáló pragmatikus technokrata vezetési stílus dívott. Marosán, Biszku – akiknek krampuszarcával ma próbálják azonosítani az akkori rendszert, az új mechanizmussal háttérbe szorultak.
Ma mindennek az ellenkezője igaz: a régi, eddig megszokott konszolidációs viszonyokat rúgnak szét egyre erőteljesebb dogmatikus erőfitogtatással. Minap belenézve a Hír TV egyik műsorában már a keresztény fundamentalizmus és kulturális térfoglalás kifejezéseket használták arcrándítás nélkül. Marxista fundamentalizmussal és szocialista kultúra térfoglalásával a hetvenes évek közepétől nem illett operálnia egy kádernek…

Nagy Ferenc – facebook

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •