Mészáros Lőrinc nem fog 100 milliót adni minden beteg kisgyermeknek

Mészáros Lőrinc segedelmével összjött 700 millió forint egy kisgyermek gyógyítására.

Talán emiatt is hirtelen felpörögni látom a netet, olyan emberek is megpróbálnak kérni, akik eddig maguk küzdöttek gyermekükért hosszabb vagy rövidebb távon halálos kórokkal, felélve mindent amit csak lehet. És azt is látom, hogy a csoda még három napig se tart. Szerencse dolga, hogy felkapja ügyünket a média, Zente a bájos kisgyerek profi fotókkal meg tudta hódítani az országot. Nagy gratuláció azoknak, akik egy ilyen hihetetlen projektet let tudtak menedzselni és óriási tisztelet a szülőknek, hogy volt hitük és akaratuk ezt végigcsinálni.

Mások esetében a csoda elmarad. Legutóbb, ennek az írásnak a megfogalmazására motiváló képen egy félénk, a halál árnyékában élő kisgyereket láttam a monitoron. Megjelenését, arcát már eltorzította a betegség, azt se tudom, hogy mikor mosolyoghatott utóljára. A “megasztárok” tengeréből előbukkanó valaki próbál segíteni rajta, láthatóan nem eredménytelenül, hisz így vagy úgy de a megosztás hozzám is eljutott. Az azonban biztos, hogy neki nem fognak százmilliók összejönni. Miként azoknak a magyányos hősöknek sem, akik idáig talán be se vállalták a nyilvánosság előtt, hogy náluk hatalmas a baj és most félénken adnak egy jelet környezetük számára, ami persze nem lesz olyan szinten profi, hogy százezrekhez és milliókhoz jusson el és marad számukra a csalódás a könnyekkel terhelt küzdelem.

Zente szülei megtapasztalják a csodát, ezer más család pedig újra csak azt tapasztalja meg, hogy egyedül kell szembenézni és megküzdeni a legrosszabbal. Van persze, aki nem is próbálkozik. Számíthat százmilliós támogatásra ebben az országban mondjuk egy cigány kisgyerek, legyen bármilyen beteg? Itt a többség szótlan maradt akkor is, amikor a hatalom menekült gyerekeket éheztetett. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy vannak beteg gyerekek, akik nem halnak meg kisgyermekként, hanem ott maradnak a családban nagyon betegen. Vajon azoknak a szülőknek is jut 700 millió, akik lebénult gyermeküket naponta fürdetik, etetik és nyomorognak velük a pénztelenség miatt fűtetlen lakásokban? Azoknak a családoknak is jut 700 millió, akik idős szüleiket kénytelenek otthon ápolni a szakellátás egyre rosszabb állapota és megfizethetetlensége miatt? A válasz egyértelműen az, hogy nem.

Mészáros Lőrinc nem fog 100 milliót adni minden beteg kisgyermeknek. Részéről ez egyszeri gesztus volt, reméljük nem csak PR-hasznot látta abban, hogy szánt egy marék aprót egy jó ügyre is.

Az, hogy 700 milliót nekünk kellett összegyűjteni, csak az egyik olvasatban rendkívül örömteli dolog. Egy másik olvasatban hihetetlenül szomorú, mert az eset arra világít rá, hogy ebben az országban nagyon komoly gondok vannak az egészségügyi és szociális területeken egyaránt. Én olyan országban akarok élni, ahol beteg gyerekeknek, sőt beteg embereknek egy napot sem kell várniuk mások jótékonyságára. Az egészség és az emberi élet nem az a kategória, ami jó marketingtől, beteg gyermekek szívszorító cukiságától kell függjön. Ez alapjog, olyan természetes jogosultság, mint a tiszta ivóvíz. Ja, hogy az se alapjog? Na igen, innen indul a probléma…

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük