Miért nem elégedettek a devizahitelesek?

Az elmúlt napokban határozottan nagyobb aktivitást mutatnak a devizahitelesek. Tüntetők várták Orbán Viktort Szegeden, a jogász-bankár bálra is fütty és dudaszó közepette mentek be a bálozók Póka Laciéknak köszönhetően, Falus Zsolt tárgyalásán százak voltak a Markó utcában… és sorolhatnám.
Mi a probléma? Történt valami új?
Miért nem elégedettek a devizahitelesek?
Nagyjából 60.000 devizahiteles per indult hazánkban, jelenleg még közel 20.000 per döntésre vár a bíróságokon, a Kúriának is ott van még 200 felülvizsgálati kérelem és sorra érkeznek a beadványok az Európai Bíróságra.
Pár hete okozott a médiában is botrányt, hogy a bírói vezetés eldöntötte, hogy a devizahiteles pereket „kilövik”, a törvénysértés miatt semmis szerződéseket „meggyógyítják”. Ez azt jelenti, hogy utólag írják bele a szerződésekbe, kölcsön összegét, a kamatlábat, a havi törlesztő részletet, THM-et, bármit, amit tartalmazni kell az előírások szerint egy kölcsönszerződésnek, azonban a bankok félrevezetései miatt hiányoznak az aláírt szerződésekből. A megbabrált szerződések természetesen maradnak deviza elszámolásúak. Mindez előnyös a bankoknak és hátrányos a becsapott és megtévesztett embereknek.
A kölcsönszerződés során a bankok félrevezető tájékoztatást adtak az évek múlva várható árfolyammal kapcsolatban is. Az mondták, hogy hosszú távon  a devizahitel biztonságos, ha lesz is némi, 10-15%-os forintgyengülés, az a futamidő végéig ki fog egyenlítődni. A félrevezetés miatt a szerződések teljes mértékben semmisek lehetnek. Ebben a helyzetben adnák be a pernyertes adósoknak a főbírók a „kegyelemdöfést”. Előírnának egy piaci kamatozású forintkölcsönös elszámolást. Olyan forintkölcsönné alakítanák át a szerződést, amilyent a legtöbb család esetében fel sem vettek volna, mivel az ilyen kölcsön törlesztő részlete olyan magas, ami megfizethetetlen az első hónaptól kezdve.
Így hiába is nyer jogerősen a kifosztott adós, szinte semmivel sem kerül kedvezőbb helyzetbe. A bírók most is megkívánják menteni a bankokat, úgy mint az elmúlt években a jogegységi határozatokkal és a devizahiteles törvényekkel.
Már bizonyítást nyert, hogy a bankok tudták a szerződés kötések idején a várható forintgyengülést, azt is tudták, hogy 2001 és 2008 között a forint felülértékeltté vált, kevésbé romlott, mint előszámolások szerint alakulnia kellett volna.
A civilek egyeztetni szerettek volna ezekről a kérdésekről a Kúriával, a minisztériumokkal, az MNB-vel, azonban senki sem akart a Hatalom részéről részt venni egy devizahiteles konferencián. Az elkészült szakmai anyagot a Kúria még csak meg sem akarja nézni.
A civilek tehát növelték az aktivitásukat és aláírásgyűjtést kezdeményeztek, hogy a Hatalom képviselőit tárgyaló asztalhoz ültessék.
További információk a petíció gyűjtésnél:

https://www.peticiok.com/a_kuria_dolgozza_at_a_devizahiteles_jogegysegi_hatarozatait

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •