Ne profitáljon az extrém hidegből se az állam, se a szolgáltatók!

Az Új Szocializmus Mozgalom közleményt adott ki, amelyben a tisztességtelen haszonról való lemondásra szólította fel az államot és a szolgáltatókat.

Mint fogalmaznak, az idei tél rendkívül hideget hozott, amire a lakosság az általános elnyomorodás miatt nem tudott felkészülni. A legszegényebbek fagypont körüli otthonaikban próbálják túlélni az extrém hideget, nagyon sokan közönséges szeméttel tüzelnek, aminek mellékhatása az egész országot beborító szmogfelhő. Azok sem lehetnek nyugodtak, akiknél még van gáz- vagy villany szolgáltatás, mert többségüknek fogalma sincs arról, hogy miből fogja kifizetni a számlákat a kényszerű túlfogyasztás miatt.

Véleményük szerint az extrém hideg az embereknek átok, azonban áldás az államnak és a szolgáltatóknak, mert a mostani állás szerint hatalmas profit kerülhet a zsebükbe. Az Új Szocializmus Mozgalom felelős hozzáállást, az extra profitról való teljes lemondást követeli az érintettektől! Indítványozzák, hogy az állam mondjon le a tavalyi szintet meghaladó ÁFA-bevételről! A gáz és az elektromos áram bevétel után a szolgáltatók pedig fizessenek különadót, mely a tavalyi fogyasztáshoz képest teremtődő extraprofit 95 százaléka legyen!

A mozgalom szerint a nem tervezett áfa és a szolgáltatói extraprofit adójából nyújtsanak azonnali segítséget tűzifával a legrászorultabbaknak, illetve progresszív módon csökkentsék a megnövekedett számlaterheket. Ez azt jelenti, hogy a kisfogyasztók minimum nyolcvan százalékos támogatást kapjanak, így esélyük lehet arra, hogy ne kerüljenek a rezsiszámlák miatt adósságcsapdába. Az állami erdőket hasznosításra ne adják át vállalkozóknak, a téli hónapok rezsiszámlái esetében a szolgáltatók biztosítsanak hatvan napos plusz fizetési határidőt és részletfizetési lehetőséget!