Nélküled

A Nélküledet éneklő zenekar frontembere is megszólalt az elmúlt hét hisztijében, a véleménye miatt kell kiírnom magamból terápiás céllal a Nélküledet. Azt mondta a zenekar vezetője, nevüket is megnevezve két kritizálójának, hogy hülyegyerekek. Sajnos ezzel pont a dal mondását köpte szembe. https://www.facebook.com/watch/?v=815765965551259

Majdnem 30 éve járok Erdélybe és soha nem fogok úgy érezni mint székely barátaim, mert engem iderakott, ahogy ők mondják magyarba rakott a sors, ahol nem kellett alkalmazkodnom egy másik ország rendjéhez, magyarul beszélek a bölcsődétől kezdve mindenhol, nem is akarok úgy tenni, mintha érezném a sorsukat. Ez nem az empáítia hiánya, egyszerűen így működik az ember. Ahogy a dal is mondja, nem éltem nehéz éveket, így nem is érthetem meg.

Viszont azt tudom, mert megtanultam, hogy egy vérből vagyunk, és egyre gondolunk ha a virág színére, vagy a lószar szagára gondolunk, vagy akár rendelünk egy csikit a kocsmában. Ez a kurva nagy dolog. Nem beszélünk sokat arról kik vagyunk, de megélünk minden pillanatát, mert kurva jó élni. Magyarként, emberként.

A Nélküled arról szól, hogy nincs nélküled, mi együtt vagyunk az ország, a nemzetünk tagjai, tök mindegy, hogy hol élünk, Újfalun, Szerdahelyen vagy Cserépfalun. Összetartozunk.

Vannak az életnek nagy pillanatai, pár éve egy erdélyi tábortűznél egy mobilról kihangosítva István a királyt hallgató székely lány könnye, vagy a dunaszerdahelyi meccses bevonulásos lúdbőr is ilyenek. Semmi gyűlölet. Csak valami egészen furcsa, felemelő, furcsa magasztos érzés.

És ez az amit szembe köp nap mint nap Orbán Viktor, a Fidesz és nagyon sokan sajnos. Mert ha mi egy vérből valók vagyunk, akkor nem kéne gyűlölet-kampányokat indítani, mozgássérültek, baloldaliak, liberálisok, zsidók, cigányok, rendvédelmisek, nyugdíjasok, tanárok, nem eléggé keresztények, és úgy általában bárki ellen, aki éppen valamiben a Fidesz–Kdnp által kijelölt hivatalos, iránymutatással szemben vagy éppen útban van. Nem kéne kitagadni a fél országot a magyar népből. Nem kéne, fenyegetőzni. Nem kéne gyűlölni.

Szeretni kéne.

Borzasztó, hogy ezt éppen a Nélküled című dal kapcsán kell leírnom, mert ez dal valóban nem a gyűlöletről szól.

Nagyon vigyázzatok srácok. Mert nemsokára titeket is figyelni fognak a még vonalasabb kollégák. Hogy elég átszellemült e az arcotok. Hogy a megfelelő pillanatban csillan-e az a könycsepp?

És ha nem, akkor jaj lesz nektek. De mi ott leszünk akkor veletek és segíteni fogunk nektek. Mert mi nem gyűlölünk benneteket. Hogyan is tehetnénk?

Hiszen egy vérből valók vagyunk.

Székely Botond

(Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma)

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •