Home Vélemény Nincs jobboldal és baloldal?

Nincs jobboldal és baloldal?

772
0
SHARE
kalmar

Sokat halljuk azt az érvet ostoba vitákban, hogy nincs jobb és baloldal, ideje túllépni az ilyen jellegű megosztottságon. Valóban igaz ez az állítás? Fogadjuk el, hogy meghaladottá váltak a politikai, gazdasági, társadalmi viszonyokra eddig használt fogalmi rendszereink? A válasz természetesen jó hangosan kimondott: NEM!

A fenti érv ugyanis alapvetően egy jobboldali állítás, mely a meglévő viszonyok elfogadására ösztönöz. Lemondásra arról, hogy változtassuk meg mindazt, ami látványosan nem működik körülöttünk. A jobboldaliság a helyben maradásról szól, a baloldal a haladásról. A jobboldal elfogadja, hogy a gazdag az gazdag és azt is, hogy a szegény az szegény. A baloldal ezzel szemben törekszik arra, hogy a társadalom javai igazságosan legyenek elosztva. A jobboldal számára természetes, hogy valaki nyomorba születik és emiatt ott is kell leélnie az életét, a baloldal ugyanakkor a nyomor felszámolását tűzi ki céljául és kiutat kínál, jellemzően a munka világán keresztül a rossz élethelyzetekből.

Ha tehát azt mondjuk, hogy nincs jobboldal és baloldal, akkor magunkévá teszünk egy jobboldali közhelyet és egyúttal lemondunk arról a szándékunkról, hogy megváltoztassuk a világot szűkebb és tágabb környezetünkben.

Persze felmerül a kérdés, hogy mi van azokkal, akik baloldalinak mondják magukat, mégis ilyen kijelentéseket tesznek? Ők egyszerűen nem baloldaliak. Aki a baloldal ellen agitálva akar baloldali lenni, az olyan jobboldali, aki identitászavarral küzd. Ilyen például a liberálisok többsége, akik bizonyos területeken ösztönzik a társadalmi haladást, más területeken viszont mániákusan ragaszkodnak a meglévő viszonyok változtathatatlanságához. Őket például felháborítja az, hogy valakinek az utcán kell élnie, de ha felmerül, hogy a vagyonos osztályoktól kell elvenni ahhoz, hogy a hajléktalanoknak otthona lehessen, akkor egyből hangos komcsizásba kezdenek, ezzel ismerve be, hogy valójában hol is állnak. Talán nem véletlen, hogy a legdurvább antiszociális programokat az elmúlt évtizedekben önmagukat baloldalinak mondó jobboldali liberálisok hajtották végre Magyarországon, hasonlóan a legtöbb európai országhoz. Ők voltak azok, akik számos szimbolikus tettel álltak ki a sokszínű társadalom mellett, de eközben brutálisan járultak hozzá az elszegényedéshez és a vagyoni egyenlőtlenségek, a nyomor növekedéséhez és ezzel csinálták az utat a szélsőségesen jobboldali Orbán számára a hatalomba.

Van jobboldal és van baloldal. Ma Magyarországon hatalmi pozícióban csak a jobboldal van és ellenzéke is jobboldali. Akkor lesz esély a változásra, ha a baloldal megtalálja önmagát és felnő feladatához.

Kalmár Szilárd
A BALpárt alelnöke