Nyugdíjasokon spórol a kormány

A március végéig beváltható rezsiutalványból még kétmilliárd forint vár beváltásra – számolta ki az Azénpénzem.hu.

A nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár tájékoztatása alapján az utalványok 91,4 százalékát, 20 és fél milliárd forint értékben már beváltottak a nyugdíjasok. A szeptembertől januárig tartó időszakban az utalványok 45,7 százalékát áramra, 54,3 százalékát gázra fordították a nyugdíjasok. Az utalványokkal az őszi hónapokban jellemzően az áramszámlát, míg a téli hónapokban a gázszámlát egyenlítették ki a jogosultak.

Kétmilliárdnyi rezsiutalvány ezek szerint még beváltásra vár. A tavaly nyáron bejelentett 10.000 forintos Erzsébetutalvány helyett kitalált kommunikációs fogás szerint kilencezer forint értékű rezsiutalványt kapott minden nyugdíjas szeptember 30-ig.

A nyugdíjasok rezsiutalványáról szóló rendelet azután adott némi teret a képzeletnek, de végül az Azénpénzem.hu értelmezése szerint alakultak a dolgok, vagyis: valóban lehetett seftelni az utalványokkal. A rendelet szövege alapján egyébként sokan gyanakodhattak arra, hogy az állam eleve spórolt volna a nyugdíjasokon. Előírták ugyanis, hogy az utalványok kézbesítését a Magyar Posta kizárólag egyszer kísérli meg.

A postások naponta átlagosan több mint 130 ezer küldeményt juttattak célba, de többször is előfordult, hogy a napi mennyiség meghaladta a 230 ezer darabot. A küldemények többségét a tájékoztatás szerint kézbesítéskor vették át az érintettek, a teljes mennyiséghez képest alacsony lett a letétben átvételre várakozó utalványok száma.

Aki esetleg most eszmélne a reklamációval, már elkésett. Az ismételt kézbesítésre megadott 2019. november 30-i határidő ugyanis jogvesztő volt. Aki addig nem lépett, az végképp lemaradt.

Ez a juttatási forma problémát okozott a kisnyugdíjasoknak, a tanyán élőknek, és általában mindenkinek, aki nem gázzal fűt. Bőven akadtak, akik értékesítették utalványukat, mások rokonoknak adták át, a nem rászorultak közül pedig sokan jótékonyságra fordították az utalványt.

A kormány nem tett különbséget a külföldön és a belföldön élő nyugdíjasok, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülők között. Ha az ellátást folyósító szerv nyilvántartásában külföldi lakcím szerepel, és a jogosult nem jelentett be magyarországi meghatalmazottat, akkor a rezsiutalványt a külföldi címre postázták. Kérdés, mit tudott ott ezzel kezdeni a nyugdíjas.

Azénpénzem.hu
Fotó: MTI/Mohai Balázs

  •  
  •  
  •  
  •