Óbudán az elmúlt 28 év a kihagyott lehetőségekről szólt

A főváros harmadik kerülete, Óbuda is azon városrészek közé tartozik, amely visszafoglalható a Fidesztől az októberi önkormányzati választáson. A hely már csak azért is pikáns, mert a leköszönő főpolgármester Tarlós István több cikluson át vezette, mielőtt a főváros első embere lett. Dr. Kiss Lászlóval, az ellenzék közös jelöltjével készített interjút a Munkások Újsága.

Végzettséged alapján jogász, történelem szakon végzett pedagógus, dolgoztál középiskolai tanárként majd országgyűlési képviselőként is. Az önkormányzati választáson kiemelt szerepe van a helyben ismert jó jelölteknek. Mit kell tudjanak rólad a kerületi választók?

A III. kerületben élek a családommal. Eddigi politikai tevékenységem során is félretettem a pártpolitikai szempontokat és otthonom, a III. kerület lakóinak a szempontjai vezéreltek. Ezért fájt különösen az, amikor a kormányzat minden egyeztetés nélkül levette az Unesco védelemre javasolt helyszínek közül a Hajógyári-sziget Hadrianus palotáját, mert ezzel egy olyan fejlesztést vert szét – vélhetően újabb mutyi miatt  – amiért országgyűlési képviselőként korábban sokat lobbiztam. Személyes ügy számomra, hogy lakóhelyem a megfelelő kezekbe kerüljön. Gyermekem itt jár óvodába, így apaként tudom mennyire fontos, hogy a kerület oktatása fejlődjön. De kiállunk önálló gyermek szakrendelésért és a várólisták csökkentését, mert úgy gondolom, hogy az egészségügyhöz való hozzájutás nem kevesek kiváltsága legyen.

Miként lehet értékelni a Fidesz vezetés munkásságát a kerületben? Közeledett vagy távolodott a városrész a fővárosi átlagtól az elmúlt években?

Óbudán az elmúlt 28 év a kihagyott lehetőségekről szól, ráadásul 2010 óta még azt sem lehet felróni, hogy nem “egyszínű” a kerület és a főváros vezetése. A fejlesztések döntő módon EU-s forrásokból valósultak meg, legtöbbször évekkel, vagy évtizedekkel azután, hogy a problémák megjelentek. A III. kerület ma szemetes, a patkányok sajnos gyakran látott “vendégek” a közterületeinken. Az útfelújítások a leggyakrabban összehangolatlanok. Erre a legjobb példa a hónapok óta félig lezárt Mátyás király út, ahol építőmunkást is csak ritkán látni – ugyanakkor a közlekedést megbénítja a helyzet. Annak azért örülhetünk, hogy több évtized után végre elkészült a Békási Piac, igaz a klímaberendezést itt is kifelejtették a felújításból.

Milyen kiemelt, nagyobb projektek, programok megvalósítására számíthatunk polgármesterré  választás esetén?

Elsőként az önálló gyermek szakrendelő létesítését emelném ki. Bár önmagában is harcolni fogunk a várólisták letöréséért, de gyermekradiológia, tüdőgyógyászat, ingyenes gyermek ultrahang és füll-orr gége ellátás megszervezése égetően szükséges a kerületben. Fontos számomra, hogy a kerületi bérlakások elkótyavetyélését megállítsuk. Ezért leállítom a bérlakások értékesítését és új bérlakásépítési programba kezdünk. Meggyőződésem, hogy az új lakások nemcsak a lakáshelyzet javításához, de Békásmegyer fejlesztéséhez is hozzájárul. Azonnal elkezdjük a kommunikációt a mobilgátról, és népszavazást fogunk kiírni, hogy a kerület lakosai dönthessék el, milyen árvízi védekezést is támogatnának. Az eszetlen fairtásnak véget vetünk, de nemcsak ültetni fogunk fákat, hanem gondozzuk is azokat. Nyilvánossá tesszük a fakatasztert és átfogó fásítási programot hirdetünk.

A kerületben milyen szintű a lakhatási válság? Milyen segítségre számíthatnak a dráguló albérletekben vagy az önkormányzati bérlakásokban élők? Számíthatunk felelős és kiszámíthatóbb ingatlanhasznosításra? A családokat segítő szolgáltatások újragondolására? A főváros egyik legnagyobb panelközössége, a békásmegyeri továbbra is a főváros “mostohagyereke” marad?

Ezek azok a problémák, amelyeket eddig mindig eltakart az a kirakatpolitizálás, ami kerületünkben történik. Az átlátható lakáspolitika személyes ügyem. Ezért fogjuk a kerületi lakáskatasztert nyilvánosságra hozni és ezért lesz átlátható a kerületi lakáspályázati rendszer. Békásmegyer járdáinak felújítása sem tűrhet halasztást. Kell, hogy látszódjon: a városrésznek felelős gazdája van. A szociális háló fejlesztésére nagy figyelmet fogunk fordítani. Óbudán, Magyarországon elsőként be kívánjuk vezetni a családi minimumjövedelmet, mint szociális ellátási, támogatási formát. Ennek lényege, hogy a különböző jogcímekre járó széttagolt pénzbeli szociális ellátások helyett, a rászoruló családok alapvető és tényleges megélhetési  szükségletei szerint, összevontan kerülne meghatározásra az az összeg, amely az adott család számára havonta folyósításra kerülhet.
A beilleszkedési jövedelem mértéke minden egyes család esetében, konkrét élethelyzetükre szabottan, a teljes háztartási és megélhetési költségeik, valamint a bevételeik figyelembevételével kerülne megállapításra. Mértéke minden esetben meg kell, hogy haladja azt az összeget, amely az adott háztartás számára szociális ellátásként, vagy lakhatás-támogatás jogcímén összesen jár és nem lehet kevesebb a kerületi önkormányzat által meghatározott családi minimumjövedelemnél. A folyósítás fejében az igénybe vevő családnak vállalnia kell az önkormányzat segítő szakembereivel való együttműködést. Az együttműködés feltételrendszerét a családtagok és a segítők közösen alakítják ki és írásbeli szerződésben rögzítik. Igénylése az önkéntesség elvén alapul, akik nem kívánják igénybe venni, azok a továbbiakban is a korábban már megállapított jogcímeken és támogatási formákban kapnák a kerületi ellátásokat.
A bevezetésével párhuzamosan megvalósulna a segélyezési rendszer teljes áttekintése, egyes szociális ellátások jelentős mértékű emelése például a gyógyszertámogatás összegének növelése, melyet a jelenlegi 6.000 forint/főről 10.000 forint/főre kívánunk felemelni.

Korábban a kormányzat panelépületek részleges lerombolásának az ötletével állt elő és hivatalosan máig nem vették le a napirendről. A programot azzal indokolták, hogy így energiatakarékosabb, otthonosabbak lehetnek ezek az épületek. Az elképzelés sokakat megriasztott, hasonlóan a mobilgát ötletéhez. Polgármesterként a III. kerületben lehet támogatni egy ilyen ötletet?

Ez az őrültség pontosan bemutatja a Fidesz működését. Belpolitikai okokból előrántanak valami ostobaságot, a többiek pedig szolgaian követik. Miközben a III. kerület lakosságának jelentős része panelban lakik, a kerületi polgármester egy mukkot sem szólt akkor, amikor tiltakoznia kellett volna a lakótelepek lerombolása ellen. Egy Fidesz van, Orbánnak pedig helytartókra és nem városvezetőkre van szüksége. Én nem pártpolitikát képviselek, hanem mindenki polgármestere kívánok lenni, akár rám szavazott, akár nem. Bármit is gondol, vagy nem gondol a politikáról. A kerületi lakosság joggal várhatja el tőlem, hogy mindenkivel szemben nekem a III. kerület legyen az első.

Sok kerületben komoly gondok voltak és vannak is az ellenzéki összefogással. Óbudán mi a helyzet ebből a szempontból?

Kiváló közösségek és kiváló emberek alkotnak egy csapatot azért, hogy valóban változás történjen a III. kerületben. 2018. december óta formálisan is együttműködik Momentum, a DK, az LMP a Párbeszéd és az MSZP, hogy egyesült erővel mutassuk meg, lehet a megegyezés, a párbeszéd nyelvét is beszélni. Ez idő alatt kiváló embereket, elkötelezett és hozzáértő embereket ismertem meg, akikkel megtisztelő együtt dolgozni és közösséget alkotni. Tiszta szívemből ajánlom jelöltjeinket annak a közösségnek, amelynek én is egy kis része vagyok: a III. kerületnek.

Köszönöm az interjút, sok sikert az októberi választáson!

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •