Ökölbe szorult kéz

Mindig ökölbe szorul a kezem, amikor igazságtalanságot látok, mert nem szabadna úgy történnie, ezért nem tudok szó nélkül elmenni a kurd nép Recep Tayyip Erdoğan, török elnök, által okozott szörnyűségei mellett. A képsorokat elnézve, amin gyerekek is borzalmas fájdalmakat élhetnek át és ártatlan civilek halnak meg, dühöt érzek, mint minden jóérzésű ember, és elborzadok. Azonban attól tartok, hogy pár év, netán évtized, múlva nem sokan fognak emlékezni a török agresszió áldozataira, menekültjeire és megint nem fogunk tanulni a történelem leckéjéből, hogy milyen politikai előzmények, döntések előzték meg ezt a borzalmat.

A kurd a legnépesebb olyan nép, amely nem rendelkezik saját, önálló állammal. Teljes lélekszáma körülbelül negyven millió főre tehető, akik szétszórva élnek különböző országokban. A legnagyobb kurd kisebbség Törökországban él, ahol talán a legjobban vannak elnyomva, de több millión élnek Iránban, Irakban és Szíriában is.

Az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációja nevű szíriai kurd hatóság állítása szerint a török haderő napalmot és foszfort vetett be a kurdok elleni hadművelet során, amik nemzetközi egyezményekben tiltva vannak, tehát nemzetközi jogot sértettek.

Az Amerikai Egyesült Államok a csapatainak kivonásával szabad utat adott Erdogannak az invázióra. Ez a lépés az USA szövetségeseit is nagyon meglepte, ugyanis a kurd milíciák voltak a legnagyobb szövetségeseik az Iszlám Állam elleni harcban. A kurdokat teljesen magukra hagyták, semelyik ország sem nyújt nekik segítséget, támogatást.

Törökország határain belül, ahogy már említettem az írásomban, nagy elnyomásban élnek a kurdok és folyamatosak a politikai vegzálásaik. Politikusaikat koholt vádakra hivatkozva letartóztatja a rendőrség. Ha valóban megvalósulna a tűzszünet Erdogan ugyanúgy folytatná az elnyomását a kurdokkal szemben, ami ellen továbbra is szót kell emelnünk, mint minden más elnyomás ellen.

Habár az ott élő kurdok megedződtek az elmúlt évek során és az egész világ példát vehet róluk, hogy milyen bátorsággal küzdenek a szabadságért, az egyenlőségért és a női egyenjogúságért, de a világ egyik legerősebb hadseregével szemben semmi esélyük sincs, főleg elismert, független kurd állam nélkül.

Az EU nem lép közbe, mert Törökország több milliós új menekülthullámmal fenyeget. Erre hivatkozva Magyarország kormánya nemzeti érdeknek tartja a kurdok mészárlását, gyilkolását, amit Európában egyedül támogat. Semmilyen nemzeti érdekre hivatkozva nem szabad támogatni egy háborús bűnös olyan hadműveletét, ami több száz ártatlan civil halálát okozza! Szégyen, de mondjuk ki, hogy a magyar kormány egy etnikai tisztogatást támogat.

A világ vezető politikusai erkölcsösségből egyesre vizsgáztak, amiért hagyják, hogy ez megtörténhessen, és semmilyen hatásos lépést nem tettek annak érdekében, hogy a gyilkolászást elkerüljék.

Kovács Márkó

  •  
  •  
  •  
  •