Online térképen követhető a kínai vírus terjedése

Valós időben követhető térképet készítettek a John Hopkins Egyetem munkatársai a kínai koronavírus terjedéséről.

A térképet ide kattintva érhetik el, részletesen látható a fertőzöttség helyzete, hol és hányan kapták el a betegséget, és az elhunytak száma is nyilvános. Jelenleg 4.474 megbetegedést jelentettek világszerte.

Kemenesi Gábor virológus szerint több ember hal meg évente szezonális influenzában mint ebben a járványban fog. A legfőbb baj a pánik és a diagnosztikai, egészségügyi ellátórendszerek extrém leterhelése. A járványügyi korlátozások emellett komoly gazdasági visszahatással is járnak, melyek a társadalom több szintjén is fájdalmasak lehetnek, ez hatványozottan igaz a szegényebb országokra.

Kemenesi a közösségi oldalán azt írta, hogy a legfőbb feladat, a beteg emberek gyors felismerése és annak megakadályozása, hogy átadják a vírust másoknak (transzmissziós hálózat minél gyorsabb megtörése).

“A probléma most leginkább az, hogy egyelőre úgy tűnik a SARS vírusnál sok esetben enyhébb megbetegedések jelentkeznek. Ez azért nagy baj, mert ezek az emberek enyhe tünetekkel, melyekkel kevésbé felismerhetőek, adhatják tovább a vírust, sokszor orvost sem keresnek fel jelentéktelen tünetekkel. Így nehéz időben izolálni őket és visszakövetni, hogy kivel kerültek kapcsolatba. Ezért van az, hogy az enyhe tünetekkel járó járványok megfékezése sokkal nagyobb feladat, mint egy súlyos tünetekkel jelentkező fertőző betegségé” – írta Kemenesi.

Drákói intézkedésekkel kell korlátozniuk a kormányoknak a lakosság mozgását, ha meg akarják akadályozni a tüdőgyulladást okozó, Vuhanban felbukkant új koronavírus terjedését – közölték tegnap hongkongi kutatók, akik matematikai modellek alapján úgy becsülik, hogy a még lapangó megbetegedések száma Kínában meghaladhatja már a 40 ezret.

MTI

  •  
  •  
  •  
  •