Orbán szerint Horthy Miklós kivételes államférfi volt, aki megmentette Magyarországot

Korábban még bírálta a kormányzót, de most már vége a finomkodásnak.

Orbán Viktor szerdán, a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán adta elő gondolatait a minket fenyegető apokalipszisről, szokás szerint zavaros szóképekbe bonyolódva. Az MTI szerint arról beszélt, hogy Európa ma új típusú veszéllyel szembesül, olyan külső és a belső támadás alatt áll, amely a gyökereire irányul. Úgy fogalmazott: az “európai kulturális altalaj” kicserélését tűzték ki célul, és Európa minél inkább hagyja, hogy sorvasszák gyökérrendszerét, annál kevesebb esélye lesz visszatérni a valódi európai keresztény gondolathoz.

Ezután Orbán rátért a történelemre, és azt találta mondani, ugyancsak az MTI szerint, hogy „néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek, és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt ’mégsem temetett minket maga alá a történelem’.”

Orbán korábban ennél árnyaltabban fogalmazott Horthy-val kapcsolatban. 2015-ben a parlamentben még így válaszolt egy szocialista képviselőnek a Hóman-szobor kapcsán:

„nem támogatok olyan szoborállítást, ezért nem fogok támogatni személy szerint egyébként Horthy Miklósnak történő szoborállítást sem, aki egyébként a magyar alkotmány szerint egy olyan időszakban volt politikai vezető, amit a magyar alkotmány világosan úgy határoz meg, hogy Magyarország elvesztette a nemzeti szuverenitását. 1944. március 19-én elvesztettük a szuverenitásunkat, 1990. május 2-án pedig visszanyertük. A két időszak között megszállt ország voltunk; persze a megszállt hatalmakkal való kollaborálásnak különböző okai, minősége, mélysége és egyebek lehetnek, ezekbe nem kívánok belemenni, csak azt a tényt rögzítem, hogy olyan politikusnak nem támogathatja a kormány a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt, és kollaborált Magyarország elnyomóival, akármilyen egyéb érdemei is vannak.”

Az elmúlt hetekben több Horthy-szobrot állítottak szélsőjobboldali szervezetek, amelyek magukat azzal reklámozzák, hogy csak ők mernek kiállni Horthy Miklós mellett. A miniszterelnök talán erre reagálhatott mostani meglepő kijelentésével.

 

 

 

 

 

Forrás: http://magyarnarancs.hu/belpol/orban-szerint-horthy-miklos-kiveteles-allamferfi-volt-aki-megmentette-az-orszagot-104879