Orbánnak könyörögnek a szakszervezetek

Míg a XV. kerületben hatodjára futnak neki hamarosan a költségvetés elfogadásának, a szakszervezetek jól állnak. Még csak harmadjára kérik a miniszterelnököt, hogy egyáltalán valakit jelöljön ki tárgyaló félnek a munkaügyi vita tárgyában.

Mit fog tenni most a 42 ezer tagot, több százezer munkavállalót képviselő Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság?

  • Ismételten kérik, hogy a kormány jelölje ki a tárgyalásokra a képviselőjét.
  • Megkezdik annak a bírósági keresetnek az előkészítését, melyet – a kormányt képviselő személy kijelölésének elmaradása esetén –kénytelenek lesznek benyújtani.
  • Folytatják a sztrájk előkészítését, a pontos (optimális)  időpont meghatározását.

Mint ismert március 14-én a 7500 köztisztviselő vett részt abban a sztrájkban, amelynek során fel kívánták  hívni a kormányzat figyelmét arra a tarthatatlan helyzetre, hogy 11 éve nem emelkedett a köztisztviselői illetményalap országszerte. Az OKSZ-ben 10 szakszervezet képviselteti magát és azt szeretné elérni, hogy a kormány egységesen, egy szervezetként tárgyaljon velük a közszolgálati bérekről,  mivel ez a mai napig nem történt meg, így az alábbi levelet írták a kormánynak.

Orbán Viktor miniszterelnök részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) nevében először március 20-án fordultam Önhöz. Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár úr által 2019. március 25-én írt válaszlevélben a lényegi kérdésre nem kaptunk választ, a Kormány által kijelölt képviselő személyéről nem tesz említést helyettes államtitkár úr. A levélben foglalt egyéb észrevétel figyelembe vételével április 3-án fordultunk ismételten Miniszterelnök Úrhoz rögzítve, hogy a munkaügyi vitára vonatkozó bejelentésünket mely négy sztrájkkövetelés tekintetében tartjuk fenn.

A levelet, az átvétel igazolásának feltüntetésével mellékelem, az abban foglaltakat nem ismétlem meg.

Sajnálatos módon a levélre a mai napig, április 11-ig nem kaptunk választ.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A munkaügyi vitára vonatkozó bejelentésünket, sztrájkköveteléseinket, valamint a tárgyalások megkezdését a közszolgálat rendkívül kedvezőtlen bérhelyzete és az ez által keletkező társadalmi problémák miatt fontosnak és sürgősnek tartjuk. Ezért ismételten kérjük és szorgalmazzuk a Kormány képviselőjének kijelölését.

Tájékoztatom, hogy ezzel párhuzamosan megkezdjük annak a bírósági keresetnek az előkészítését, melyet a Kormányt képviselő személy kijelölésének elmaradása esetén kénytelenek leszünk benyújtani, és folytatjuk a sztrájk előkészítését.

Budapest, 2019. 04. 11.

Köszönti Önt:

Földiák András

az OKSZ ügyvivője

E közben a kormány sem tétlenkedik, és a jól bevált “oszd meg és uralkodj”  módszerhez folyamodtak.  Földiák András, az OKSZ ügyvivője ugyanis úgy tudja, hogy időközben az OKSZ több tagszervezete meghívást kapott különböző minisztériumi egyeztetésekre, a márciusi levelére való hivatkozással. Mivel – véleménye szerint – az OKSZ egységes, a közszféra több területét érintő sztrájkköveteléseket fogalmazott meg, így a tárgyalást is egységesen kell lefolytatni.

Szakszervezetek.hu
Fotó: MTI/Marjai János

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük