Péntek – Szombat Gödi Fészek!

gödi fészek 01

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz Gödi Fészek, mint arról már írtunk korábban. Augusztus végén két napot és két éjszakát lehet kint tölteni a Duna partján. A program egyenlőre csak sűrűbb lett, mert eldőlt, hogy képviselteti magát az a szlovéniai Egyesült Baloldal is, amely néhány héttel ezelőtt bejutott a ljubljanai országgyűlésbe egy kifejezetten radikális, antikapitalista baloldali politikai kampánnyal.

Aki ott akar lenni, annak nem kell messzire mennie. Budapestről indulva a régi kettes úton végig kell menni Dunakeszin, Göd előtt pár száz méterrel egy bezárt benzinkútnál kell balra fordulni a Rév közön behajtani, az út végén újra balra rákanyarodni az üdülő sétányra (nem bemenni a Fészek feliratnál) a helyszínen nem lesz nehéz megtalálni a faházas üdülőt.
A pénteki programban feltűnik Szász Gábor, aki a rendszerváltás idején alapított Baloldali Alternatíva egyik alapítója, utána Bakó Andrással és Hrabák Andrással lehet beszélgetni az USA-EU szabadkereskedelmi egyezményről, Krausz Tamás történész pedig 12 órától tart előadást. A közel-keleti helyzetről szóló vita indítóját Lugosi Győző fogja tartani, vitapartnerei Sziham Alfakhry és Varga Máté lesznek. Őket Therese Elena követi a Migráns Szolidaritás civil szervezettől.
A politikai és társadalmi témák közt természetesen helye kell legyen az újságírásnak, a sajtó helyzetének is. Erről Vári Györggyel, a Népszabadság újságírójával lehet beszélgetni. A sűrű nappalt mindkét este filozofikus beszélgetés kíséri. Pénteken Kiss Viktorral, szombaton Tamás Gáspár Miklóssal lehet eszmét cserélni a baloldalról és az illiberális jövőről.
A második nap speciális érdekvédő napnak ígérkezik. Terítéken lesz az európai alternatív baloldal (Nolla Taysi), a Feltétel Nélküli Alapjövedelem, a szakszervezetek (Ferencz Norbert, Hankó János, Kordás László, Rekvényi László), a romák (Setét Jenő), az otthontalanok (AVM aktivistái) és a homoszexuálisok helyzete Magyarországon (Virág Tamás, Dombos Tamás) és azzal is megismerkedhetünk, hogy miként lehet erősíteni a rászorulók önvédelmi képességeit (Dósa Mariann). Illetve ezen a napon lehet meghallgatni a szlovén Egyesült Baloldal képviselőit és este Tamás Gáspár Miklóst.

god1godterkep

Az egykori munkásmozgalmi hagyomány felelevenítése második alkalommal is izgalmasnak ígérkezik. Aki kilátogatna, az autóval vagy kerékpárral az említett módon közelítheti meg az eseményt, busszal az Újpest Városkaputól induló 300-303-as Volánbusz járattal. A helyszínen lehet étkezni, ez a Gödi Fészekben egykoron megszokott Kollektív Kaja mintájára lesz reggel és este 300 forintért meleg étel. Ennek lényege, hogy a hozzájárulás a költségekhez önkéntes, akinek gondot jelent ekkora kiadás, az sem maradhat éhes.
Mivel a rendezvény teljes mértékben önfenntartó, ezért aki megteheti, attól a szervezők 1000 forintnyi szervezői hozzájárulást kérnek.

(A rendezvény nem kapcsolódik a Dunakeszi Fészek Egyesülethez.)