Perverz jobboldali-liberális kormány jöhet Görögországban

A balkáni országban az EP választást követően mondott le a radikális baloldal vezette kormánykoalíció, mert a legtöbb szavazatot az a jobboldali Új Demokrácia Párt kapta, amely 2015-re mély pénzügyi és szociális válságba vezette az országot. A választási helyzet abszurditását csak fokozza a tény, hogy a jobboldal egyik valószínűsíthető koalíciós partnere az a Mozgalom a Változásért Párt lehet (KINAL), amely annak az önmagát szociáldemokratának-szocialistának mondó Pánhellén Szocialista Mozgalom pártnak az utódja, amely az Új Demokráciához hasonlóan alapvető okozója volt az országot megroppantó válságnak. Azok a régi politikai erők jöhetnek tehát vissza, amelyek mindenkoron kritika nélkül megfeleltek a a “Trojka”, azaz az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF irreális, a szociális ellátórendszert szétromboló elvárásainak és eközben soha nem látott szinten tombolt az országban a közjavak ellopása, a korrupció.

Az Alexis Tsipras vezette radikális baloldali párt, a Syriza 2015-ben a pénzügyi és szociális ámokfutás megállításának az ígéretével tudott nyerni, az ország többsége azt várta, hogy véget vessenek az akkor már majd egy évtizede tartó tömeges elnyomorodásának. 2010 és 2015 között egymillió, főleg fiatal görög hagyta el az országot. Sokan, elsősorban pártjának baloldala amolyan szabadságharcos kiállást várt el a görög kormányfőtől, aki sokáig eleget is tett ennek az elvárásnak. Az országban még népszavazást is tartottak a Trojka által sürgetett további megszorítások elutasításáról, felmerült a legtöbb bajt okozó eurózónából való kilépés gondolata is. Tsipras azonban nem vállalta fel a népszerűségét növelő, de a hatalmas nemzetközi, elsősorban pénzügyi ellenállás miatt kockázatos nyílt szakítást, visszatért az együttműködéshez és három év alatt elérte, hogy megszűnjön az ország függetlenségét lényegében teljesen megszüntető brüsszeli és IMF gyámság. Természetesen így szó sem lehetett komoly népjóléti előrelépésekről, a stabilitás mindössze annyit tett lehetővé, hogy alacsony gazdasági növekedés mellett szerényen emelkedjen az országban a minimálbér és nyugdíjak összege.

Az EP választást megnyerő Új Demokrácia mostani vezetője Kyriakos Mitsotaki igazodva a nemzetközi jobboldali demagóg politikai irányzatokhoz, hangzatos ígéretekkel csábítja magához a szavazókat. Ilyen például az adók csökkentése és az egészségügyi ellátórendszer helyzetének javítása, azonban arról már halkabban beszél, hogy mindezt privatizációval képzeli el és befektetőket is csábítana az országba ismét, nyilván a megmaradt állami vagyon kiárusításával. A jelenlegi kormányfő kampányzáró beszédében hangsúlyozta, hogy jobboldali győzelem esetén el fogják adni az ország áramszolgáltatóját is. Ugyanitt szólt arról is, hogy a szociáldemokrata-liberális PASZOK utódszervezet, a Mozgalom a Változásért (KINAL) ne álljon a jobboldal mellé.

A vasárnapi választáson a görög parlamentbe nagy valószínűséggel az Új Demokrácia, a Syrza és a KINAL mellett az újfasiszta Arany Hajnal és a kommunista KKE juthat be. Cypras helyzetét rontja, hogy a bejutási határon billeg a megszorításokat elutasító egykori pénzügyminiszterének Janis Varufakisznak a pártja. A MeRA25 is baloldali szavazókat visz el és bejutása esetén kizártnak tűnik, hogy koalícióra lépjen a Syrizával és ugyanez elmondható a kommunista KKE-ről is. Ezen pártok és politikusok mindvégig elutasították Cypras együttműködésre épülő politikáját azon nemzetközi szervezetekkel, amelyeket ők jelentős mértékben hibáztattak a kialakult szociális és pénzügyi válságért.

A mostani választás végeredménye már az EP választáskor jól körvonalazódott, a Syriza számára az is komoly eredménynek tekinthető, hogy nem rokkant bele abba a konszolidációs, válságmenedzselős politikába, amelyet képviselt kormányon. Görögországban nem jön a 2010-es magyarországihoz hasonló politikai földcsuszámlás, ami itthon lehetőséget adott egy jobboldali demagógnak arra, hogy lényegében totális hatalomra tegyen szert.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •