Petíció és tüntetés, felébredt a kulturális szakszervezet

diaktuntetes02
A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én országos több demonstrációra kerül sor a könyvtárban, múzeumban, levéltárban, közművelődési intézményekben dolgozók elfogadhatatlanul alacsony bére miatt – közölte honlapján a KKDSZ.

A szakszervezet a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezendő akció előkészületeiként a KKDSZ elnöksége petíciót indított el, kérik, hogy azt minél többe írják alá.

Terveik szerint valamennyi tüntetés helyszínén elhangzik a Gondolatok a könyvtárban című Vörösmarty Mihály vers, vagy annak egy részlete, és Kölcsey Ferenc Himnusza.

Az idei szlogen: A kultúra értékei romokban, a béreink alatta …

A KKDSZ elnöksége január 8-án a következőket fogadta el, melyeket a tiltakozó akciókon fognak felhasználni:

Véleményünk szerint akár az alapbér emelésére tett újabb ígéret (2016-ban a lépcsőzetes emelés első szakaszában 30%-ot ígértek) akár a kulturális bérpótlék maradó 15 %-os összege, elégtelen kollégáink egzisztenciális helyzetének érzékelhető javítására, hiszen béreink még ezzel a beígért növeléssel is reménytelenül elmaradnak az országos átlagkeresettől.

Mindenki ítélje meg, maga, hogy ez a beígért növekedés olyan eredménynek számíthat-e majd, amelyre tekintettel érdemes lemondani a bérrendezés ügyében az együttes fellépésről, valódi – szakmai – összefogásról, vagy szükségesnek tartja az összefogást.

A KKDSZ továbbra is érdemi bérnövekedést követel a kulturális ágazatban dolgozóknak, hogy a növekvő bérekről és vásárlóerőről szóló hírek átélhető valóság legyen valamennyiünk számára!

A budapesti helyszín még nem végleges, annak megfelelően kerül véglegesítésre, hogy hol tudnak vetíteni is. (Valószínűleg V. kerület, Szalai utca 10-14., az EMMI épülete közvetlen közelében.)
A tervezett kezdési időpont: 16 óra 30 perc, a KKDSZ elnöksége által felkért szónokok:

  • Székely Sándor, független országgyűlési képviselő
  • Tamás Gáspár Miklós,
  • Papp Katalin, a KKDSZ mb. elnöke,
  •  
  •  
  •  
  •