Regionális választás Szászországban

10412000 723617337674237 180468114919371628 n

Augusztus 31-én tartották Németország keleti részében fekvő, 4,3 millió lakosú Szászországban a helyi választásokat. A tavalyi Bundestag választások után egy évvel rendezett politikai erőpróba lehetőséget adott a lakosság véleményében bekövetkezett változások megismerésére is. A kereszténydemokrata CDU, a szavazatok 39,4 százalékával a papírformát hozta és korábbi támogatottsága lényegében nem módosult. A következetes baloldali politikát folytató

Die Linke hagyományos szavazóbázisát megőrizve a voksok 19 százalékát kapta, ami a második helyet jelentette. 12,4 százalékos eredményével a szociáldemokrata SPD-nek nincs jelentősebb befolyása Szászországban.
A választások igazi meglepetése a tizenhat hónapja alakult AfD (Alternatíva Németországért) szereplése. A jobboldali, euroszkeptikus párt képviselői a voksok 9,7 százalékával először kerültek be egy tartományi törvényhozásba. A 2013-ban tartott Bundestag választásokon 4,8 százalékot értek el, ami komoly sikert jelentett. Az AfD, többek között az euró-zónából történő kilépést és a márka visszaállítását követeli. A Zöldek 5,8 százalékot kaptak, ami a 2009-es választásokhoz képest mintegy tízszázalékos visszaesést mutat. A neonáci Nemzeti Demokrata Párt (NPD) az ötszázalékos bekerülési küszöbtől 0,1 százalékkal alulmaradt és nem került be a regionális parlamentbe. Hasonló sorsra jutott a neoliberális politikát hirdető FDP is. A párt mélyrepülését mutatja, hogy képviselői nemcsak a Bundestagból, de már több helyi parlamentből is kiestek.
A regionális kormányzáshoz a kereszténydemokratáknak a liberálisok helyett új partnert kell keresniük és nagy valószínűséggel a különösebb meglepetést nem okozó és a hatalomra éhes szociáldemokratákra esik a választásuk. A régióban népszerű, radikális baloldali Die Linke természetesen szóba sem jöhet, az Alternatíva viszont egyelőre kiszámíthatatlan szövetségese lenne a jobbközép irányzatú CDU-nak.
A választási sorozat szeptember 14-én Türingia és Brandenburg tartományokban folytatódik ahol a Die Linke támogatottsága harminc százalék körüli. Sajátos kivételt vagy kísérletet jelent, hogy a szociáldemokraták és a Balpárt koalíciós kormánya irányítja jelenleg Brandenburgot. A pártok eredményei mellett, a választások egyik nagy kérdése, hogy az euroszkeptikus erők előretörése folytatódik-e, ami komoly fenyegetést okozhat az EU centrikus politikát folytató berlini kormánypártok számára a 2017-es parlamenti választásokon.                                                                                       
Munkatársunktól