Séta az autonómiákért és a demokráciáért

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület a kifogásolható módon jelölt és megválasztott ombudsman hivatalba lépése napján, 2019. szeptember 25-én tüntetett az autonómiák és a demokrácia védelméért.

A séta résztvevői Kéthly Anna és Bibó István szobrainál gyülekeztek, ahonnan az Alapvető Jogok Biztosának kormány által elvett székházáig sétáltak. Itt beszédet mondott Takácsné Lencsés Márta, Gegesy Ferenc, Majtényi László, Setét Jenő, Szepesházi Péter és  Székely Sándor, közreműködtek Dés László, Parti Nagy Lajos és Lázár Domokos. Műsorvezető volt: Váradi Júlia

A független intézmények szorongatásának, az autonómiák módszeres tönkretételének csak egyik példája az, ami az ombudsmanintézményrendszerrel történt, illetve történik. Ezért az ombudsman volt hivatalánál elhangzó beszédekben az ombudsman intézményén túl szó volt a sérülékeny csoportok, a szegények, a kisebbségek jogvédelméről, az egyetemi autonómiáról, az akadémiai és az alkotás szabadságainak demokratikus és alkotmányos igényéről, az önkormányzatok, a bíróságok és az Alkotmánybíróság függetlenségének követeléséről, azaz arról is, hogy mennyivel jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni.

A séta szervezői, aggódva figyelik az egyre durvuló közéleti hangnemet. A kormány ahelyett, hogy a problémákat orvosolná, az állampolgárok adóforintjaiból a társadalom különböző rétegeit hergeli egymás ellen. Ezt elutasítjuk. Minden magyar állampolgár nemre, korra, szociális helyzetre, származásra, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül egyenlő. Ezért a séta résztvevői hitet tesznek a társadalmi béke mellett.

Forrás: SZOLIDARITÁS

  •  
  •  
  •  
  •