Sírjunk vagy nevessünk?

öregtelefon

Képzelt beszélgetés 2033-ból:

Tűzoltóság! Jó napot kívánok!

Gyüjjenek, mert ég a házam!

Nyugodjon meg, pánikra semmi ok. Kicsit ugyan várni kell, mert a kolléga a reumája miatt nem tud lecsúszni a csövön, a lépcsőfordulóban meg dugó van, mert a járókeretes Jani rohanás közben elesett, a két helyettese meg nem tudja átlépni, mert nem tudják emelni a lábukat. Valakit meg még kell keríteni aki vezeti a tűzoltóautót, mert a sofőrünk olyan öreg, hogy nem azért kell a sziréna, mert siet, hanem mert nem lát. Legalább félre tudjanak ugrani előle, ha eltévesztené az irányt. Mint a múltkor, amikor elütötte azt a vén rendőrjárőrt aki üldözött egy zsebtolvajt, de a saját lábában elesett. Volt ám aztán hacacáré, jött a helyszínelő, volt vagy 75 éves, az meg nem tudott lehajolni körberajzolni az embert, mert nem hajlott a dereka… Mi, hogy még mindig ég a tűz? Ne idegeskedjen most emelik fel a tartalék sofőrt az autóba. Erről jut eszembe, ha nem érne ki fél óra múlva, szóljon ide, mert kicsit szenilis már az öreg, félúton el szokta felejteni a címet, oszt’ akkor lesz ám „hamu és gyémánt”, tényleg mondtam már, hogy a hívását rögzítjük?

Mert kissé én is feledékeny vagyok, a nyolcéves dédunokám is múltkor mondja, hogy öreg, nem húztad fel a slicced WC után. Nem is mondtam neki, hogy nagyobb baj, hogy az alsógatyám elfelejtettem letolni.

Na még egyszer a címet mondja, mert leírtam, de az olvasószemüvegemet is elfelejtettem elhozni… Gyerekek, segítsen valaki fölmászni a Bélának, hát nem látjátok hogy visszahúzza a légzőkészüléke… Tessék? nem, nem a céges, a sajátja, ahhoz kell, hogy be tudjon szállni a fülkébe… MI?

Ég, istenem, ég, hát maga van ott, vigyen egy vödör vizet, csak van otthon, mindjárt mennek, csak dugó van a kereszteződésben, mert a két vén trottyos fehér öves fehér botos rendőr forgalmat irányít a kereszteződésben, oszt’ úgy remeg már a kezük, hogy a rosseb se tudja, hogy állj vagy előttem kis ívben kanyarodj! De hát olyan rutinosak, addig nem lehet… Mi, hogy leégett? Hát szép, mondhatom, előbb is mondhatta volna, akkor nincs ez a nagy rohangálás, más dolgunk is van ám, mint fölöslegesen rohangálni, még van egy műszaki mentésünk, az öreg kmb-s felment a svédek padlására, oszt’ lefelé belesett a létra fokai közé, de úgy is kell neki, nem? Nyolcvanévesen menne be irodára nyugdíjig, nem kint bohóckodni a területen, mikor ott vannak a fiatalok, negyven év járőrtapasztalat után pár év és betanulnának… Mi, hogy be fog perelni, mert leégett a háza? Akkor pereltél vóna, vazze, amikor felemelték a nyugdíjkorhatárunkat 92 évre, akkor, mikor röhögtél a markodba, hogy úgy kell nekik, most söpörd a hamut vazzeg, különben is így beszélni egy öreg emberrel… huligán… micsoda emberek vannak! Karcsi bátyám, le kéne váltania, ki kéne cserélni a pelenkámat…

Forrás: http://htfsz.hu

  •  
  •  
  •  
  •