Sorsdöntő választás lesz az októberi

Október 13-án reális esély mutatkozik arra, hogy országszerte sok-sok helyen stratégiai és egyben történelmi vereséget is szenvedjen Orbán és a Fidesz. Nem csak a főváros billeg, de a nagyobb városok többsége is. Profi kampánnyal és hiteles választási programokkal igenis mozgósíthatóak lennének a választók, ami azért fontos, mert a Fidesz taktikája láthatóan az, hogy alacsony maradjon a választási részvétel, az elégedetlen bizonytalanok maradjanak otthon. 

Vannak jó példák, amelyek megmutatják, hogy még reménytelennek tűnő, a kormánypárt által régóta uralt területeken is lehet sikert elérni. Ilyen a mostani kampányban az a Józsefváros, ahol Pikó András és csapata egy olyan kerületben áll egyre jobban, ahol az elmúlt 13 évben minimum tíz választást nyert a Fidesz, javarészt a velük szemben indított alkalmatlan jelöltek miatt. Nem véletlenül ingerült és kapkod a helyi kiskirály Kocsis Máté, bukása nagy valószínűséggel jelentené a fiatal politikus karrierjének végét is. 

Más helyeken, például a XV. kerületben arra látunk példát, hogy miként kell egy néhány hónappal ezelőtt megnyert választás után újra, profibban végigcsinálni egy kampányt. Ebben a kerületben a kormánypárt emberei az esélytelenek nyugalmával dőlhetnek hátra, hasonlóan XIII. kerületi társaikhoz. Mindkét ellenzéki kerületben a megválasztott polgármesterek olyan politikailag és emberileg is hiteles munkát végeznek, amelynek köszönhetően sok esetben a másik oldal szavazótáborából is nyernek voksokat.

Hasonlóan jónak tűnik a helyzet fővárosi szinten. Karácsony Gergely a magabiztosan megnyert előválasztás után, elhárítva a személyét érő támadásokat, jól tematizálja a főpolgármester választást. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a kényszerből versenyben tartott Tarlós István már egy fáradt politikus, akinél könnyen elszakad a cérna és ellenzéki szavazókat mozgósító hibákat vét. Nyilván a pszichés teher rajta is óriási, ha a Fidesz elveszti a fővárost, akkor valóban megnyílik az út ahhoz, hogy a legközelebbi országgyűlési választáson legyőzze ellenzéke Orbán Viktort.

A főpolgármester választás azonban Karácsony győzelme esetén is csak morális siker, ha nem sikerül hozzá többséget szerezni a fővárosi közgyűlésben. Itt szavazati joggal a főpolgármester, a kerületi polgármesterek és töredékszavazatok alapján bejutó listás képviselők vannak jelen. Értelemszerűen ez azt jelenti, hogy nem elég a 23 fővárosi kerület közül néhány belső vagy hagyományosan balos kerületet hozni, vissza kellene szerezni a többet a Fidesz által befoglalt kerületek közül. A helyzetet alapból nehezíti például az, hogy a sokadik ciklusát ellenzékikéként töltő XX. kerületi polgármester Szabados Ákos a kampány célegyenesében nemes egyszerűséggel és pofátlansággal átállt fideszesnek. A helyi ellenzék, amely valószínűleg azóta se igazán tért magához, láthatóan nem tudott ilyen rövid idő alatt találni és felépíteni egy alternatív polgármester-jelöltet. Más helyeken az nehezíti meg a dolgot, hogy az országos politikától távol maradó és helyben népszerűnek mondható fideszes polgármestereket kellene leváltani. Ahol helyben erős és jó csapat van, például Óbudán, ez a törekvés nem tűnik esélytelennek. Biztosak lehetünk benne, hogy itt minimális különbség lesz a két induló között. Máshol sajnos, ahol többségében voltak az utóbbi választásokon az ellenzéki voksok, rosszabb a helyzet. Csepelen, Kőbányán vagy Újpesten hagyományos balos kerületekben már jóval kisebb az esély a győzelemre és az itteni sikertelenségek olyan helyzetet teremthetnek, hogy egy baloldali főpolgármester Fideszes többséggel kell megpróbáljon együttműködni. 

A mostani választás sorsdöntő választás lesz. A 2010-es Orbán győzelem óta két választáson is csak korlátozott együttműködés jött létre az ellenzéki pártok között, így sok helyen úgy nyert a Fidesz jelöltje, hogy az ellenzéki riválisai összesítve több szavazatot kaptak. A mostani választás szinte mindenhol elhozta a teljes együttműködést. Olyan politikai erők között is, amelyek ideológiailag radikálisan szemben álltak egymással. Gondoljunk csak arra, hogy a Gyurcsány-ellenes 2006-os országos mozgalomnak köszönhetően megerősödő Jobbik ma hány helyen működik együtt nyíltan a Demokratikus Koalícióval és az MSZP-vel. Az értékelvű politikát országos szinten felváltotta az Orbán-ellenes együttműködés, ez egyértelműen kétségbeesett kényszercselekvés, amely lehet csodafegyver, de ha nem működik, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a jelenlegi ellenzéki elit elvesztette a lehetőségét annak, hogy leváltsa Orbánt országos szinten és nagyon-nagyon mélyről indulva kell újragondolni azt, hogy miként szabadulhatunk meg a jelenlegi miniszterelnöktől és követőitől.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •