Szanyi Tibor: “Orbán jegyzi a NAT-ot”

Kormányzati döntés volt a provokatív NAT bevezetése, részben az egyéb problémák, mint például az elszálló infláció elfedésére – mondta el Szanyi Tibor szerint az ATV Start című műsorban. Az Igen Mozgalom alapítója szerint a pedagógusoknak a sarkukra kell állni, és kijelenteni, hogy nem hajtják azt végre ezt a tantervet.

Szanyi szerint vége annak az időszaknak, amikor a különféle szervezetek reménytelenül rimánkodnak a kormánynak, hogy vonjon vissza nagy társadalmi vitát kiváltott kormányzati intézkedéseket. Az Igen Mozgalom politikusa úgy véli, nem elég kérlelni, erőt kell mutatni, mert ebben az esetben lehet csak elérni, hogy a kabinet visszavonja a dokumentumot.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke eközben azt nyilatkozta, hogy az oktatás szakma, ezért nem lehetne kitenni politikai színtereknek. Szanyi Tibor erre azt felelte, hogy a NAT-ot Orbán Viktor jegyzi, ami egy politikai gesztus is volt a maga módján. Ezért erre nem lehet nem politikai választ adni, ami nem a szakmai vita, hanem annak kijelentése, hogy ezt nem hajtják végre.

Többen tiltaznak a NAT bevezteése ellen, Pécsen egy gimnázium lázadt fel, és elkezdtek megszólalni írók is.

Závada Pál szerint tömeges szülői tiltakozásra van szükség, a Kossuth-díjas író szerint korszerűtlen a középiskolai irodalomtanítás egész szemlélete és módszere, pár napja Dragomán György a Facebook-oldalán közölt egy írást, amiben azt írja, hogy az új alaptenterv úgy tesz mintha kortárs magyar irodalom nem is létezne: a jó író a halott író. Dragomán szerint a NAT kitaláólja szerint rettegjen csak szegény tanár, amiért nem tudja teljesíteni a rámért lehetetlen feladatot, nem tud mindenkiből engedelmes, önálló gondolatokat produkálni még véletlenül se képes magológépet nevelni, utálja csak meg szegény diák az olvasást és az irodalmat, szenvedjen csak, úgy kell neki, mert ugye tudjuk, teher alatt nő a pálma.

  •  
  •  
  •  
  •