Szlovákiában a koronavírus-járvány idején a hajléktalanokról sem felejtkeznek el.

A vágsellyei önkormányzat, szociális munkások és civilszervezetek közös akciója során a környező erdőben élőket segítik maszkokkal, védőfelszereléssel és tájékoztató anyagokkal – írja az Új Szó.

A hírportál beszámolója szerint a múlt hétvégén a Vág menti erdőben, sátrakban élő hajléktalanokat keresték fel az önkéntesek, hogy a hátrányos helyzetű lakosokat is ellássák megfelelő védőfelszereléssel. De nem csak a társadalomperemén élőket tájékoztatják. A koronavírus veszélyeire figyelmeztető szórólapokat osztottak szét a település boltjaiban, gyógyszertáraiban, melyekből jutott a postahivatalba és az autóbusz-megállókba is.

A mélyszegénységben élőknek a különféle adományokon kívül szociális és lelki tanácsadást is nyújtanak a társulás önkéntesei. Akadnak olyanok, akik nem kísérik figyelemmel a híreket, nem kapnak tájékoztatást a szükséghelyzetről. Az önkéntesek juttattak a tájékoztató szórólapokból a házfelügyelőknek, és utcai terepszemléjük során azoknak is kínáltak védőmaszkokat, akiken nem láttak ilyet az utcán.

A vágsellyei civilekés szociális munkások pont ebben a válságos időszakban tapasztalják, hogy egyre nagyobb szükség van a szociális dolgozókra, mert a magányos emberek és a mélyszegénységben élők még kiszolgáltatottabbá és sérülékenyebbé váltak. – adja hírül az Új Szó.

Kép: A segítségnyújtásban résztvevő szervezet saját fotója

  •  
  •  
  •  
  •