Szolidaritás és hatékonyabb társadalmi részvétel? Kísérletezik az EU

Az Európai Bizottság bejelentette csütörtökön, hogy két új kísérleti intézkedés révén ösztönözni akarja a társadalmi részvételt és a szolidaritást a kohéziós projektek helyi megvalósításában.

A tájékoztatás szerint a cél a polgárok és a civil szervezetek aktív bevonásának támogatása az uniós források tervezésébe, felhasználásába és nyomon követésébe, hogy végső soron jobb eredmények szülessenek.

A kísérleti intézkedések keretében a Kohéziós Alap irányító hatóságai és a társadalmi szervezetek szaktanácsadásban és támogatásban részesülnek a kohéziós projektek megvalósításához szükséges ismeretek és készségek fejlesztéséhez.

Az Európai Bizottság kohézióért és reformokért felelős tagja csütörtökön Brüsszelben azt mondta, a kohéziós politikának kiemelt szerepe van azoknak kihívásoknak a kezelésében, amelyekkel az európai polgárok szembesülnek. Ezek között említette az éghajlatváltozást, az innovációt és a társadalmi befogadást.

“Fontos, hogy nagyobb beleszólásuk legyen abba, hogy e politika miként valósul meg. A polgárok fokozottabb részvétele mind a hatóságok, mind a civil társadalmi szervezetek számára előnyökkel jár majd” – vélekedett.

Az első kísérleti intézkedés keretében az uniós forrásokat kezelő hatóságok élvonalbeli szakértői támogatásban részesülnek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által, és személyre szabott segítséget kapnak a polgárok bevonását, valamint az átláthatóság és elszámoltathatóság előmozdítását célzó új kezdeményezések elindításához.

A második kísérleti intézkedés keretében a bizottság 250 ezer eurót (mintegy 83 millió forintot) különít el helyi szintű finanszírozásban, a különösen a kisebb és helyi társadalmi szervezetek részéről érkező, a polgári szerepvállalást előmozdító innovatív ötletek és kezdeményezések támogatására.

A cél a polgári szerepvállalás új megközelítéseinek vizsgálata, a polgári szerepvállalás ösztönzése a kohéziós politikában a projektek jobb végrehajtása és a polgárok eredményeik iránti felelősségvállalásának erősítése érdekében.

A több mint 350 milliárd eurós összköltségvetéssel rendelkező kohéziós politika az EU fő beruházási politikája és a szolidaritás egyik legkonkrétabb megnyilvánulása – emlékeztetett az Európai Bizottság.

MTI

  •  
  •  
  •  
  •