Tömeges leépítés várható az autóiparban

Miközben lassan Győr lesz az új Rákóczi tér, és a bukott polgármester is kuplerájnak hívja a saját közgyűlésében történteket, az Audi-gyárban egyre nagyobb a baj.

Munkások tájékoztatták a muon.hu-t, hogy a pozsonyi VW gyár után az Audi győri gyárában is elkezdődtek az elbocsájtások. Jelenleg a határozott idejű szerződéssel rendelkezőktől kezdtek megválni, majd lépcsőzetesen a tízezer feletti dolgozó létszám mintegy ötödét teheti az utcára az Audi vezetése.

A sajtóban két hete jelentek meg a nagy visszhangot kiváltott Audis elbocsájtásokról szóló hírek. Az Audi sajtóközleményben némileg árnyalta a képet. Úgy fogalmaztak, hogy az elektromobilitás és a digitalizáció irányába történő elmozdulás nagy kihívások elé állítja a vállalatot. Jelezték továbbá, hogy az elektromotorok gyártásának térnyerése szintén kihat majd a foglalkoztatásra.

A VW konszern motorgyártásának 80%-át adó vállalat újabb termelési rekordot dönt. Szíjjártó Péter egy múlt heti fórumon arról beszélt, hogy jövőre 2,25 millió motor készülhet Győrben, amely történelmi rekordot jelentene. Ezt a bejelentést vagy tán blöfföt, az Audi ingolstadti gyára természetesen nem erősítette meg. Gyártási tervszámokat a vállalatok üzleti titokra hivatkozva egyébként is soha nem szokták előre kiadni.

Az viszont tény, hogy az elektromobilitás előretörésével több motor előállítására lesz szükség. Lesz olyan kocsi is, melyben akár négy motor is beépítésre kerül. Ezeket az autókat és motorjaikat is lényegesen egyszerűbb összeszerelni. A motorgyártói vezető szerep megtartása mellett is reálisan várható az autóiparban foglalkoztatottak létszámának középtávú jelentős csökkenése.

Az Audi alkalmazottjainak az elbocsájtása előre vetíti az autóipar krízisét, melynek hatásait nem csak a győri székhelyű szolgáltató cégek, hanem az egyre gyarapodó autóipari magyar beszállítók és azok alkalmazottai is meg fognak szenvedni.

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: kalmarszilard(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •