Választási téma volt Orbán, mégsem kell tartania a németektől

Illik értékelni olyan választásokat, mint a német. Ami elsőre nyilvánvaló, az az eddig közösen kormányzó politikai centrum (cdu-csu és a szodemek) gyengülése. Megszokott módon a kisebbik koalíciós partner szívott nagyobbat, nyilvánvalóan az ő szavazóik mérgesebbek voltak a kényszerházasság miatt.
A kissebb pártok közül a Balpárt és Zöldek stagnáltak, a gazdasági szélsőjobb, azaz a liberálisok és a nyíltan fasisztoid szélsőjobb a két meglepetés erő, mert elvitték a szavazatok negyedét.
Én nem foglalkoznék azzal miként lesz Merkel újra kancellár, mert három vonal, a liberálisok, a zöldek és végső esetben újra a szocdemek is beránthatók egy koalícióba.
Az érdekesebb, hogy mi várható Magyarország számára? Sokan a kampányt végigkísérő orbánozásból arra következtetnek, hogy itt bizony nagy fordulat fog jönni. Ennek én semmi esélyét nem látom. Magyarország német gyarmat és az is marad, Orbán pedig kiváló helytartó. Kedvező környezetet teremt és tart fenn a német multiknak, biztosítja az olcsó munkaerőt, vasfüggönyével “óvja” a birodalom központját a migránsoktól. Ráadásul Magyarország egy olyan ország, mely fehér és gyorsan integrálható emberanyagot biztosít Németország számára helyben is. Németország eddig sem támogatta és ezután sem fogja támogatni Orbán elzavarását. Van tapasztalata Merkelnek a naív és kretén demokratikus polgári ellenzékkel és ő tudja a legjobban, hogy erre vonalra semmit sem lehet építeni.

Kalmár Szilárd