Valós társadalmi ellenállásra van szükség!

Z generation education

A köznevelési törvény módosításával az alternatív iskolák tantervei maximum 30%-ban térhetnek el a hivatalos tantervektől, amivel csökkentik ezeknek az iskoláknak az autonomiáját. Ezzel elveszik a lehetőséget azoktól, akik a gyereküket ide menekítenék a közoktatás elől.

Számíthatunk számottevő ellenállásra? Nem. Az érintettek valószínűleg tiltakozni fognak valamilyen formában, de akiket nem érint ez az ügy, azok nem fognak melléjük állni, esetleg az otthonukban fogják követni a fejleményeket, ahogy az Magyarországon lenni szokott mindig. Ennek az a következménye, hogy nem tudnak hangot adni a véleményüknek, kritikájuknak. Pedig, ha nagyobb lenne a szolidaritásunk egymás iránt és úgy is kimennénk az utcára, hogy minket nem érint egy adott ügy, törvényjavaslat, akkor nagyobb eséllyel tudnánk érvényesíteni az érdekeinket, mert a kétharmados Fidesz-KDNP többség miatt csak társadalmi nyomással lehet hatni a kormányra.

Ebben az ügyben rendkívül fontos lenne a társadalmi szolidaritás, mert az érintetteknek semmilyen érdekérvényesítő eszközei sincsenek, mivel nem egy jelentős tömeget érint ez az intézkedés, így teljesen ki vannak szolgáltatva.

Minden hasonló esetben fontos lenne, ha a társadalom többi tagja is megmozdulna és kivenné a részét a tiltakozásban, ellenállásban. Legyen az egy elnyomott kisebbségnek a jogai, a hajléktalanok kriminalizálása vagy például ez az ügy. Ezzel reményt adhatunk az érintetteknek, hogy nem hiába szállnak szembe a kormánnyal és van esély az érdekük érvényesítésére.

Ezek a társadalmi megmozdulások, ha kialakulnának, akkor csak a problémát orvosolnák és nem az okozóját, ami a jelenlegi Orbán-kormány, amelynek több eleme is hasonlít a fasizmus elemeire. A jelenlegi rendszer jól tudja, hogy csak a nagyobb méretű társadalmi nyomástól kell félnie, ezért jól figyelnek arra, hogy egyszerre egy nagy csoport jogait ne csorbítsák. Mivel az EU nem fog jelentős lépéseket tenni, hiszen Orbánék, a kommunikációjukkal ellentétben, hazánkat kiszolgáltatja a német gazdaságnak és az ellenzéki képviselőknek nincs semmilyen lehetőségük, amivel érdemben tudnának cselekedni, így csak a valós társadalmi ellenállás maradt az egyetlen eszközünk, ami nem fog megvalósulni addig, amíg csak az érintettektől várjuk el, hogy megdöntsék a kormányt.

Az ellenállás az érintettek ügye is, de nem csak az övéké, hanem a miénk is. Mindenkié, aki nincs megelégedve a jelenlegi hatalommal és változást szeretne. Azonban nekünk nem csak kritizálnunk kell, hanem egy versenyképes alternatívát is felmutatni. Nem csak azt kell hangoztatnunk, hogy mit nem szeretnénk, hanem azt is, hogy mit szeretnénk. Márpedig ennek az alternatívának minél hamarabb meg kell születnie hiteles figurákkal, mert a Fidesz tudatosan, egyre intenzívebben bontja le a demokráciát.

Kovács Márkó

  •  
  •  
  •  
  •