Vasalót kaptak az egészségügyisek, hogy fertőtlenítsenek

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) március 20-án levélben kért soron kívüli intézkedéseket a miniszterelnöktől, amire azóta sem érkezett válasz.

A kamara általános alelnöke, Babonits Tamásné a MedicalOnlinenak elmondta, hogy bár tapasztaltak, némi előrelépést a védőfelszerelésekkel és kézhigiénés termékekkel való ellátottságban, ugyanakkor az Orbán-kormány hivatalos megkeresésüket válaszra sem méltatta. Így például a munkaidő alatti étkeztetés biztosításának megoldására sem kaptak választ. Ez különösebb intézkedés és jelentős pénzügyi ráfordítás nélkül bevezethető lenne, ráadásul a fenntartó feladata lenne, hogy a frontvonalban dolgozó egészségügyiekről gondoskodjon.

A kamarához érkező visszajelzések alapján a védőfelszerelések mennyisége és minősége nem elegendő a betegellátáshoz a később tömegessé váló fertőződések idején. Egyértelműen nem megfelelő az ellátottság, és vannak problémák a szállításokkal. Volt olyan intézmény, ahol a fejenként napi két darab, egyszer használatos sebészi maszk mellé egy vasalót kaptak a dolgozók, hogy hővel fertőtlenítsék azokat.

Fontos kérés volt a kormány felé az egyhavi plusz bér, hiszen a legtöbb munkavállalónak nincs tartaléka, így a mostani helyzet a családjaik anyagi biztonságát is veszélyezteti. Erre sem kaptak választ.

Az amúgy is leterhelt egészségügyi szakdolgozók most még nagyobb óraszámban kénytelenek dolgozni, amihez még hozzájárult az is, hogy voltak olyanok, akik a család nyomására vagy önszántukból lettek pályaelhagyók. Volt olyan intézmény, ahol egyszerre tízen mondtak fel. 24 – 48 -72 óra. Ennyit fognak eltölteni a kórházakban a szakápolók, miközben nincs pihenésre alkalmas hely az intézményekben. Nincs hivatalos megoldás, nincs kiépítve a rendszer a hétköznapi problémák kezelésére. És ez még csak a jéghegycsúcsa.

Hivatalosan 105 ezer, a 65 év alatti szakdolgozók száma, akik mozgósíthatóak a fertőzöttek ellátására, de ebbe mindenkit bele kell számolni. Csakhogy a tömeges megbetegedések szakaszában az élvonalban alkalmazható intenzívterápiás szakápolók száma nem éri el a kétezret az országban. Az előbbi számba egyébként beletartoznak a gyógymasszőrök, illetve a rovarirtók is.

“Igen, félek. Rettegek attól, hogy milyen veszteségeink lesznek. Ha a kollégáink megbetegszenek, és el nem is veszítjük őket, maradandó egészségkárosodást szenvedhetnek, és nem lesz, aki naponta 14 kilométert gyalogol az osztályon. Nem lesz, aki ápolja, gondozza a betegeket. Ha most nem biztosítjuk a számukra a megfelelő eszközöket, akkor egy maroknyi sereggel fogjuk az elkövetkező évek betegellátását végezni. Ami egy hete még fontos volt, az mára már nem számít. Társadalmilag is óriási trauma ez.” – nyilatkozta Babonits Tamásné a MedicalOnlinenak.

Ha érdekel a radikális hangvételt vállaló újságírás és hírszerkesztés,
szívesen foglalkoznál alapos és igényes tényfeltáró anyagok írásával
esélyegyenlőségi, szociális, érdekvédelmi vagy politikai területen,
akkor az alábbi címre várjuk jelentkezésedet: muonszerk(kukac)gmail.com
  •  
  •  
  •  
  •