Végre itt A BAL!

abal31

„Ha nektek semmi sem tetszik, csináljatok saját pártot!”

Ezt így ebben a formában sokszor megkaptam az elmúlt években. A képlet egyszerű volt minden alkalommal. Szívesen csatlakoztam, csatlakoztunk ígéretes kezdeményezésekhez, aztán néhány hónap után nyilvánvalóvá vált, hogy feleslegesen pörgetjük magunkat, nem ott vagyunk, ahol lennünk kellene. Ilyenkor általában a fejünkhöz vágták az idézett mondatot.
Nagyjából ennyi. A felszólításnak eleget téve saját pártot csináltunk A BAL – Baloldali Párt néven. Egy olyan politikai szerveződést, amely jövőorientált, nem a múltba révedő, de nem is valami gyökér nélküli satnyaság.

Amióta megalakultunk március 13-án a leggyakoribb kérdés: „mi a mondandótok, a programotok?”. A válaszom ebben az esetben az, hogy közénk lehet jönni és velünk együtt alakítani egy modern balpárt programját. Csak így kerülhető el az, hogy abban egyetlen irányzat gondolatai domináljanak, elriasztva másokat. A Baloldali Párt deklaráltan irányzatok szövetsége akar lenni, éppen ezért mi nem teszünk le az asztalra nagyképűen vastag papírköteget, hogy „itt a programunk, lehet olvasni”. Mi a hozzánk kapcsolódó elvbarátainkkal közösen alakítjuk ki álláspontunkat környezetünk dolgairól. Sőt, komplex programunk talán soha nem is lesz. Addig semmiképp, amíg nem tűnik reális esélynek, hogy a hatalom közelébe kerüljünk. Az országgyűlést, amelyet totálisan kiherélt az orbáni – kövéri kreténizmus nem is tekintjük elsődleges célunknak. Mi erős baloldali közösségeket akarunk és nem parlamenti csoportocskákat. Ha indulunk is majdan országgyűlési választáson, azt elsősorban azzal a céllal tesszük, hogy saját alternatívánkat népszerűsítsük. Realitása ma annak van, hogy bizonyos kiemelt programpontokat képviselünk és harcolunk azok elfogadtatásáért. Ilyen követelés lehet a radikális minimálbér-emelés, a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetét megszüntető törvénycsomag elfogadtatása, illetve Magyarország külhoni katonai szerepvállalásának megszűntetése. Mi tehát azért küzdünk, hogy az általunk képviselt társadalmi csoportok szociális helyzete javuljon, illetve készülünk az Orbán-rendszer összeomlása utáni demokratikusabb és szociálisan elkötelezettebb időszakra, amelyben meghatározó politikai erőként kívánunk jelen lenni. Az orbán-rendszer nem fog magától összeomlani, de lehet készülni arra, hogy a rendszerváltó nagypártok ideje lassan, de biztosan lejár, és ezért egy erős, korszerű alternatívát kell felépítenünk.
Az természetesen biztos, hogy bizonyos határokat nem lépünk át, ezeket hívjuk talán vörös vonalaknak.
A legfontosabb: mi azokat a dolgozó embereket, a modern munkásokat képviseljük, az alsó középosztályt képviseljük, amely piszkosul nem érzi jól magát Orbán Viktor országában és nem volt elragadtatva Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon kormányzati évei alatt sem. Azoknak az érdekeit képviseljük, akik konkrét jóléti intézkedésekre vágynak és nem üres politikai frázisokra. Azokat az embereket akarjuk megszólítani, akik ma is azért küzdenek, hogy legyen Munka, amely által épül a társadalom, és abból legyen Kenyér is. A társadalom olyan kell legyen, hogy a megtermelt javaknak mind nagyobb részét azok kapják meg, akik azokat előállították. Fontos, hogy a társadalom peremére szorított embertársainknak utat mutassunk a munka és munkára épülő tisztes megélhetés világába. Nem lehet jóléti intézkedés az, hogy utcát seperni küldünk százezreket.
Persze az indulásnál nem árt tisztázni néhány egyéb dolgot is. Például azt, hogy a szocialista kísérletek elbuktak, nem véletlenül. Számtalan előnyük mellett számtalan hátrányuk is volt. Ha egyiket hangsúlyozzuk, nem feledkezhetünk el a másikról sem. A baloldal mindig egy haladó és modern eszme volt, csak az utóbbi évtizedekben kezdett el ezen a területen dominálni a nosztalgia és ez inkább hátrány számunkra.
Azt is hangsúlyozni kell már az indulásnál, hogy nincs sem itthon, sem a térségben forradalmi hangulat. Imádjuk a romantikus lelkeket, akik proletárforradalmat vizionálnak már holnapra, de mi a hazai realitásokból indulunk ki. Magyarországon az elmúlt negyedszázad liberális és jobboldali agymosásának köszönhetően kifejezetten nacionalista ellenforradalmi hangulat van. Még a mérsékelt többség is valami szélsőséges eszmeként tekint a baloldaliságra. Rendkívül komoly felvilágosító munkával lehet csak a temérdek téveszmét eloszlatni és az emberekben újra felébreszteni a reális osztály(ön)tudatot. Ez a munka nem megspórolható, nem pótolható kommunikációs trükkökkel, sem birkamódon követhető vezérkarakterekkel, akik a legtöbbször maguk sem tudják, hogy merre mennek.
Természetesen nem sétálunk nacionalista zsákutcába sem. A baloldaliság egy nemzetköziséget hirdető, az elnyomott és kizsákmányolt emberek határokon átívelő összefogását hirdető eszmerendszer. Büszkék vagyunk kulturális örökségünkre, történelmünk haladó szellemiségű alakjaira, de látjuk a „magyarkodás” számtalan káros következményét a múltban és napjainkban is.
Azzal is tisztában kell lenni, hogy jelenlegi piacgazdaság meghaladása nincs napirenden, sőt egy minden korábbinál alattomosabban elnyomó rendszer épül körülöttünk. Először ez ellen kell küzdeni. Látjuk, hogy a globalizált kapitalizmus egyenesen és rohamtempóban visz minket a totális összeomlás irányába, de ugyanakkor azt is látjuk, hogy ez a folyamat nem megállítható a változásokat akaró tömegmozgalmak nélkül, ezért elsősorban az emberek szövetkezésére épülő, a rendszert megújítani kívánó önszerveződések erősítését tekintjük célunknak. Meggyőződésünk, hogy a kapitalizmust is meghaladja a gazdaság fejlődése. Mint mindig az emberiség története során az emberiség előtt új kihívások állnak. Az alternatíva, számunkra egyértelműen: szocializmus vagy barbarság!
A BAL szándékaink szerint egy kemény és harcos alternatívát kíván képviselni a hazai közéletben. Semmi közünk ahhoz a baloldalinak hazudott politikához, melyet idáig a baloldalinak mondott politikai szervezetek képviseltek. Minden ilyen politikai szerveződést térfoglaló, a valódi baloldali politika erősödését gátló tényezőként tartunk számon, de azt is látjuk, hogy ezek alapvetően nem a mi bázisunkat képviselik. Mi a fiatalabb generációk generációkat képviseljük, akik tisztes jólétre, nyugodt jövőt biztosítani tudó társadalmi környezetre várnak. Figyelmünket az ő problémáikra irányítjuk elsősorban.
A nevünk nem véletlenül hasonlít a német Die Linke, magyarul A BAL pártéra. Európában több olyan modern balos párt van, amelyet példaértékűnek tartunk. Ilyen a német Die Linke, a görög SYRIZA vagy a portugál BLOCO. Reméljük, hogy szívós és kitartó munkával el fogjuk érni, hogy méltó partnerei legyünk Európa erős alternatív baloldali pártjainak. Ehhez persze az is szükséges, hogy ne csak mi, hanem minden baloldali felálljon a fotelból és elinduljon velünk, előre!

Kalmár Szilárd
főszerkesztő