Vigyázat! Gyerekek a zebrán!

Kisdiákok hívták fel Komlón a gyalogátkelőhelyek közelébe érő autók vezetőinek a figyelmét a sebességcsökkentésre.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság „Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra!” címmel elindított programjában a megye több helyszínén, egyszerre, egy időben első osztályos diákok vonultak át egy iskolájukhoz közeli zebrán múlt szerdán.

Komlón a Szilvási iskola elsősei a forgalmas Alkotmány utcai gyalogátkelőhelyen – a Komlói Rendőrkapitányság munkatársai segítségével – hívták fel az autósok figyelmét a gyalogosan közlekedőkre.

2018-ban országosan 1079 esetben, 2019. november 19-ig pedig 810 esetben történt gyalogosgázolás kijelölt gyalogátkelőhelyeken, mely balesetek közül 2018-ban 30, 2019-ben pedig 29 eset volt halálos kimenetelű.

A 2019-2020-as tanévben 21 általános iskola csatlakozott a tankerületeken keresztül meghirdetett programhoz. A zebrákon egy időben áthaladó elsős KEVE-osztályokkal a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság arra szeretné ráirányítani a járművezetők figyelmét, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket csökkentett sebességgel közelítsék meg.

A programban interaktívan, egymásra épülő jelleggel zajlik az 1-8. évfolyamokon tanuló diákok részére a közlekedésibaleset-megelőzési ismeretek átadása.

Mint írtuk a Szolidaritás Mozgalom “zebraminimum” projektje kapcsán eseti bizottság létrehozását kezdeményezte a Parlamentben Székely Sándor a Magyar Szolidaritás Mozgalom független országgyűlési képviselője, decemeber közepén.

A bizottság feladata a gyalogos átkelőhelyekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata és egy úgynevezett “Zebraminimum” előkészítése lenne, amennyiben azt a kormánypárti képviselők megszavazzák.

Komlói Újság

  •  
  •  
  •  
  •