Visszaélések megszüntetése? Na, persze…

A visszaélések megszüntetésére hivatkozva módosítanák a társadalombiztosítási törvényt, aminek a hatása nem azt eredményezné, amit a kommunikációjuk szerint el akarnak érni a törvénymódosítással, ugyanis ezzel azokat, akik rendszertelen TB-járulék fizetők vagy külföldön dolgoznak, az ellátórendszerből kiszorítják. A módosításnak az a lényege, hogy háromhavi TB-tartozás után elvennék a taj-számot.

A járulékok be nem fizetése a magasan vezető, legnagyobb arányú visszaélés a társadalombiztosítás rendszerében, amiket általában a munkáltató követ el úgy, hogy az államkasszába „elfelejti” utalni a levont járulékot vagy feketén alkalmazza a munkását. Egyik esetben sem a munkavállaló a hibás, mégis ő issza meg a levét az elkövetett rafkóságnak. A törvénymódosítás a visszaélések ellen egyáltalán nem lépne fel, ezért jól illik ide Orbán Viktor egyik elhíresült mondata: „Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok!” Pintér Sándor belügyminiszer 2010-ben azt ígérte, hogy 2 hét alatt rendet tesz az őrzés-védelem ágazatban, ahol a legtöbb munkavállalót foglalkoztatják feketén. Azóta eltelt már lassan tíz év és a dolgok még mindig változatlanok.

Ha valóban a visszaélések megszüntetése lenne a kormány célkitűzése, akkor először is saját maguk körül kéne körültekinteni, ugyanis az említett szektort Pintér Sándor felügyeli és a biztonsági cégek sok állami intézménynél olyan órabérekkel kapnak ajánlatot, amit csak járulékmentes fizetéssel lehet megoldani. Azonban őket ez nem zavarja, számukra ez nem probléma. Teljesen más miatt akarják módosítani a társadalombiztosítási törvényt. Távol akarják tartani a külföldi munkavállalókat, akik a GDP közel 5%-át adják, Magyarországtól, amit még segít az is, hogy nehezen szólhatnak bele az ország ügyeibe szavazás útján és hosszadalmas folyamat a külföldön született gyermek magyarországi anyakönyveztetése.

Olyan, mintha az Orbán kormány nem tekintené őket velünk egyenrangú állampolgároknak. Olyan, mintha nem tekintenék őket magyar munkásoknak, pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) úgy számolja őket a statisztikáiba.

Ha valaki három hónapig nem fizet társadalombiztosítást, akkor annak a háttérben, az esetek többségében, az szerepel, hogy egy állásvesztés után nem sikerült egyből új munkát találnia az érintett személynek és a helyzetén még csak nem is akar könnyebbíteni ezzel a kormány.

Kovács Márkó

  •  
  •  
  •  
  •