100-ból 83 ember emelné az álláskeresési járadékot, sajnos Orbán a maradék 17 között van

A magyarok döntő többsége (83 százaléka) egyetért azzal, hogy a koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági válság következményeinek enyhítése érdekében a munkanélküli segély időtartamát a jelenlegi 3 hónapról 6 vagy akár 12 hónapra emelje a kormány – írja a Napi.hu a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatás nyomán. Ezen belül 21 százalék szerint erre a lépésre csak átmenetileg kerüljön sor.

A hosszabb időre járó munkanélküli ellátás támogatottsága a 60 év felettiek körében 92 százalékos, míg a középkorúak (40-59 évesek) körében 81 százalékos, de a fiatalabb felnőtt népességnél (18-39 évesek) is eléri az igenek aránya a 75 százalékot. Amíg a fiatalabbak hangsúlyozzák egy ilyen intézkedés ideiglenes jellegét, addig az idősebbek állandó emelést szeretnének. A 18-39 éves válaszadók tartanak a legnagyobb arányban (21 százalék) attól, hogy a legfeljebb havi 161 ezer forintos mentőöv kedvéért a munkanélküliek felhagynának az aktív álláskereséssel.

Az alapfokú végzettségűek körében különösen nagy az egyetértés az álláskeresési járadék időtartamának érdemi emelésében, 84 százalékuk támogatja azt, főleg állandó jelleggel. A középfokú végzettségűek körében csak alig kisebb (82 százalék), míg a diplomásoknál kissé még nagyobb is (86 százalék) a támogatók aránya.

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb május 15-én egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy vannak országok, melyek meghosszabbítják a munkanélküliségi ellátás jogosultsági idejét, de ez kormánya számára idegen felfogás.

Korábban, április 27-én pedig úgy fogalmazott a parlamentben, hogy “aki elveszíti az állását, az három hónapig munkanélküli segélyt kap. Ha ez lejár, nem lesz olyan ember Magyarországon, aki ne kapna állásajánlatot munkáltatótól vagy az államtól”.

Úgynevezett “munkanélküli segély” valójában persze már nincsen Magyarországon, azt 2012-ben éppen az Orbán-kormány szüntette meg, hogy a 3 hónapos “álláskeresési járadékot” vezesse be helyette.

szakszervezetek.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •