100 ezer fős különbség a valóság és a statisztikai adat között a munkanélküliség terén

munkanélküli
A hazai munkaerőpiac állapota sokkal rosszabb, mint ahogy a főbb adatok mutatják, ugyanis a munkaerő-tartalék 400 ezer főt tartalmaz, ami 100 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Tehát sokan veszítették el az állásukat tavaly, akik továbbra sem találtak munkát, sokan fel is adják a munkakeresést, miután a szakmájukban nem találnak állást. Ez nem meglepő, hiszen senki sem tudja, hogy a turizmusban vagy a szolgáltató szektor más ágazataiban mikor áll helyre a világ rendje – írja a Portfolio.

A munkaerő-tartalék csoportban mindenki benne van, aki megfelel a munkanélküliség kritériumának, és az is, aki nem felel meg, de szeretne dolgozni (nem keres egy hónapja aktívan munkát mert nem tud vagy mert a lezárások miatt nem lehetséges; nem tudna két héten belül munkába állni).

Hiába a kedvező foglalkoztatottsági létszám, ha rengetegen voltak, akik nem dolgoztak. Decemberben a foglalkoztatottak 16%-a nem dolgozott, ami magasabb, mint a járvány első hullámának csúcsán tapasztalt 12%, illetve a tavalyi év végén látott 11%. Vagyis hiába számítanak foglalkoztatottnak 4,5 millióan, ha több mint 700 ezer ember nem dolgozott.

Decemberben mindig megemelkedik a nem dolgozó munkavállalók száma az év végi hosszú szabadságok, gyárleállások miatt, illetve szezonális hatások is szerepet játszanak. Most azonban olyan magasra ugrott a nem dolgozók aránya, ami még ebben az időszakban is nagyon szokatlan.

A különös helyzetre magyarázatot ad, hogy novemberben komoly lezárásokat jelentettek be Magyarországon a járvány miatt, gyakorlatilag szinte a teljes szolgálató szektor leállt, a hotelek, éttermek bezártak. A szünetelő vállalkozások száma ebben az időszakban meredeken emelkedett, ami egybevág azzal, hogy sok foglalkoztatott nem dolgozott az időszakban.

Portfolio

  •  
  •  
  •  
  •