Példaképünk, Bayer Zsolt

Arról bezzeg senki nem beszél, mennyi mindent köszönhetünk Bayer Zsoltnak! Én most inkább ezzel foglalkoznék, mert mindannyiunk példaképe megérdemli a kiállást és méltatást.
Kezdve azzal, hogy nála felelősebb tollforgatót nagyítóval sem lehetne találni. Róla például elképzelhetetlen lenne, hogy olyan cikkekkel jelentkezzen, melyekben arra biztat, hogy szándékosan gázoljunk halálra vagy lőjünk agyon embereket. Ő soha nem áhítozna arra, hogy a Fideszt kritizálók hulláját ássák el az erdőben.

Senki nem emlékszik olyan esetre sem, amikor Bayer Zsolt a náci Németország, vagy a mai szélsőjobboldaliak rémtetteit mentegette volna olyan módon, hogy elmagyarázgatja, miért indokolt az antiszemitizmus önmagában egyes zsidók létezése okán. Senki, de senki nem juthatott soha olyan következtetésre Bayer soraiból, hogy a szerző egy zsidózó elmebeteg.

Apropó, minősítések! Véleménycikkek rendszeres szerzőjeként mindig is igyekeztem Bayertől tanulni, elsősorban mértékletességet és modort. Szinte természetfölötti képességeket implikál, ahogy a Magyar Hírlap publicistája bárminemű sértő, lealacsonyító, trágár jelző nélkül fogalmaz meg kritikát egyes közszereplőkkel kapcsolatban. Soha nem fordult elő, hogy féregnek, állatnak, gusztustalan csúszómászónak és hasonló ocsmányságnak nevezett volna valakit, pusztán azért, mert az illető nem rajongja a Fideszt. Bizony, ilyen az, amikor valaki józan, hideg fővel, nem pedig bokszkesztyűben gépeli a cikkeit.

Gondoljuk csak bele, lehet-e annál szebb ajándék az újabb generációknak, hogy 20-30 év múlva a Bayer-unokák a nagypapi bármely cikkét bekeretezve kirakhatják a nappaliban, főhelyre? Mondogatják, mutogatják majd a belépőknek, hogy nézd, itt írta azt a visszafogott, megértő véleményt a cigányokról, ott meg milyen humánus a zsidókkal, és amott, ezt olvasd, milyen okos érveléssel mutat rá, hogy mindenkinek joga van a saját meggyőződéséhez, csak tartsuk be az alapvető emberiesség szempontjait. Veretes, szépirodalmi igényű szövegek – és egyáltalán nem csak azok a hosszú-hosszú részek, amelyeket időspórolás céljából másol át máshonnan.

És mindez semmi ahhoz képest, hogy Bayer Zsolt az elmúlt évtizedekben képes volt a gyorsan változó politikai viszonyok közepette is kitartani eredeti elvei és meggyőződése mellett. Ismernek olyan publicistát, aki valaha liberális volt, szabadságot és elfogadást hirdetett, ma pedig már echte náci szövegekkel ordítja tele a sajtót, hétről-hétre? Ugye, önök sem Bayer Zsoltra gondolnak ilyenkor? Bármikor előveszem egy cikkét a kilencvenes évek elejéről, az az érzésem, hogy ma is írhatta volna. Semmit nem változtatott az elvein.

Épp ezért teljesen érthetetlen, hogyan juthatott a Hírcsárda arra a következtetésre, hogy amennyiben írnak egy zsidózó, őrjöngő, ostoba, agresszív, felelőtlen, politikailag büdösen elfogult véleménycikk-paródiát, arról bárkinek Bayer Zsolt fog beugrani… Rohadt liberálisok.

Ceglédi Zoltán

Bővebben: Sztárklikk

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük