120 ezer új munkanélkülit mutathat a Google

A nyilvántartott munkanélküliek és a Google keresések kapcsolatát figyelte két magyar kutató. Azt írják, hogy a regisztrált munkanélküliek száma 2020 áprilisában meghaladhatta a 400 ezer főt, ami nagyjából 120 ezres növekedést jelent a februári állapothoz képest – a KRTK KTI két kutatója Kónya István és Köllő János jegyezte dolgozatot a Hvg vette észre.

A szakértők a „munkanélküli segélyre” vonatkozó Google keresések alapján próbálták megbecsülni a regisztrált munkanélküliség növekedését a járvány időszakában.

Mint írták, március végén és április elején számos más, a munkanélküliséggel kapcsolatos keresőszó (állásidő, munkanélküli járadék, álláskeresési, segély, munkanélküli regisztráció) esetében is nagy, legtöbbször a 2008-2010-es válságban mértnél is sokkal nagyobb növekedés figyelhető meg a Google Trends idősoraiban.

Szerintük ugyanakkor még magasabb lehet azoknak a száma, akik elveszítették az állásukat. Hogy miért? Sokan lehetnek például, akik hiába maradnak munka és jövedelem nélkül, de nem regisztráltatják magukat, és nem keresnek aktívan állást,

inkább a munkahelyük újranyitására várnak.
Közülük sokan (zenészek, színészek, sportolók, szakácsok, és a többi) olyan speciális szakismeretekkel rendelkeznek, melyeket a teljesen bezárt ágazatukon kívül sehol sem lehet hasznosítani – írják a kutatók, akik azt is megemlítik, hogy a koronavírus által leginkább érintett ágazatok egy részében magas a szürkén vagy feketén foglalkoztatottak aránya, akik, mivel nem tudják összegyűjteni a munkanélküli járadékhoz szükséges szolgálati időt, nem is jelennek meg a statisztikákban.

Hvg

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •