15 százalékra emelkedett az áfa Szaúd-Arábiában!

olaj780

És kit érdekel Szaúd-Arábia?

Nos, a világon…. szinte mindenkit.

A miérteknek két döntő tétele van: olaj, és az ebből fakadó viszonylagos, tehát borzasztóan aránytalan gazdagság, jóllehet a fél világ irigykedve nézi őket.

Magyar szempontból sem érdektelen az összehasonlítás. Szaúd-Arábia egy 33 millió fős királyság, Magyarország pedig egy 10 millió alatti népességű kvázi félkirályság. Szaúd-Arábia egy sivatagi ország, Magyarország pedig akár a Jóisten édenkertje is lehetne.

Szaúd-Arábiában állampolgársági feltétel a muszlim hit, Magyarországon viszont csak kemény elvárás a kereszténység. Vannak még különbségek, például hogy Szaúd-Arábiában 15 % az áfa, nálunk 27+, illetve Szaúd-Arábiában létezik állampolgársági alapon járó jövedelem, nálunk meg nem.

Ha viszont a hasonlóságokat nézzük, akkor érdemes tágra nyitni a szemünket, és hegyezni a fülünket.

Szaúd-Arábiában hivatalos nőellenesség dívik, ám Magyarországon is ugyanez van, mármint erősen feljövőben. Szaud-Arábiában egy ember mondja meg, hogy mi a jog, Magyarországon dettó. Szaúd-Arábiában a főnök dönti el, hogy ki juthat bizniszhez, Magyarországon szintén. Mindkét országban gyakoriak a felemelkedések és bukások, mármint a vezér akarata szerint.

Mindkét ország hivatalosan ellenáll bármilyen bevándorlásnak, leszámítva hogy nyakló nélkül telepíti be a képzetlen vendégmunkásokat. És mindkét ország konfliktusok sokaságát építette ki a közvetlen vagy távolabbi szomszédaival.

Most, hogy az olajár beszakadt, az idei év első negyedévében Szaúd-Arábiában 22 %-kal csökkentek a költségvetési bevételek, jóllehet az állami olajcég, a Saudi Aramco 1.700 milliárd dolláros értéke nagyjából annyi, mint manapság a Google-é és az Amazoné együttesen. Van még egy 320 millárd dolláros tartalékalapjuk, szóval összességében úgy minimum tizenötször akkora a tartalékerejük, mint amennyi a magyar gazdaság éves összteljesítménye. Úgy is mondhatnánk, hogy ha baj van, akkor van hova nyúlniuk.

Nyúltak is, de ahogy Magyarországon, úgy Szaúd-Arábiában sem a “családi” ezüstöt dobták a piacra, hanem a népet kezdték el nyúzni.

Az a bizonyos 15 %-os – irigyelt – áfa csak június 1-től lesz érvényben, minthogy ma még 5 %. Szintén két hét múlva lényegében beszüntetik az állampolgári alapon járó szociális jövedelmeket, és gyakorlatilag akkora megszorításokat hajtanak végre, ami nagyjából fedezi az aktuális kieséseket. Drasztikusakat.

Ugyanez történik Magyarországon, azaz megnyúzzák a megmenteni kívánt népet, viszont minden keménykedés dacára Szaudi-Arábiában is bőven jut a focira. Ott most éppen a Newcastle United futballklub részvényei 80 %-ának megvásárlása van napirenden.

Annak dacára, hogy Szaud-Arábiát úgy tekintik, mint ahol a “beépített tűrőképesség” a hatalom erejével biztosított, s ahol az “Isten-haza-család” szlogen-trió leginkább amolyan “napkirályi” módon, roppant szűkre szabottan érvényesül, arról a nemzetközi sajtó most mégis széles körben kibontakozó elégedetlenséget vizionál. A bukás szelét érző rezsimek erőfitogtatása a legtöbbször padlássöprésben jelenik meg. Alighanem ezt láthatjuk jelenleg Szaúd-Arábiában, amihez mérten a magyarországi kiskereskedelmi adó kivetése, az önkormányzatok pénzeinek einstandolása, vagy a koszos állami beszerzések túlárazása legfeljebb a véletlen egybeesés képét mutatja.

És különben is, a szaudi hatóságok brutális módon feldaraboltak egy kellemetlenkedő újságírót. Nálunk csak pár órára viszik el a problémákról merengő internetes kommentelőket. Szóval, nyugodjunk le, nincs itt semmi látnivaló, tessék tovább haladni!

– bankski –

  •  
  •  
  •  
  •