150 ezer család kedvezményét vette el a kormány

vonat allomas

 

Elkészült a szabályozás arra vonatkozóan, hogy hány ember kaphatja vissza utazási kedvezményét a rokkantsági ellátásokra jogosultak közül. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke lapunknak elmondta, az érintett 300 ezer ember kevesebb, mint fele utazhat továbbra is kedvezményesen, a többieknek fizetnie kell azért, hogy eljusson orvosához, például azért, hogy az kiírja neki a gyógyszert.

 

Egy gerincbetegséggel, egyben szívbetegséggel küzdő rokkantnyugdíjas lapunknak úgy fogalmazott: ha valóban nem küldik az évi 8-16 utazásra jogosító papírt, nem tud mást tenni, mint hogy nem megy el az orvosához felülvizsgálatra, lévén, hogy havi 40 ezer forintból nem lesz 600 forintja arra, hogy a falujából elutazzon abba a városba, ahol az orvosa van. Korábban, a kedvezménynek hála, évi 8-16 utazási lehetőséget kaptak a rokkantnyugdíjasok, a jegyet 50-90%-os kedvezménnyel válthatták meg, illetve nyugdíjasbérletet válthattak a helyi közlekedésben.


Több ezer forint esik ki havi szinten

Egy budapesti rokkantnyugdíjas esetében ez több ezer forintos spórolást jelentett: 9800 forint helyett kevesebb mint 4 ezer forintot kellett fizetnie a bérletért.

Az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya lapunkkal azt közölte: arra biztosan nem tettek ígéretet, hogy mindenkinek megmarad az utazási kedvezménye. Ez így is van, ilyen ígéret valóban nem hangzott el, az viszont Hegedűs Lajos tájékoztatása szerint elhangzott, hogy “dolgoznak azon, hogy a tavalyi törvénymódosítások ne eredményezzenek ilyen méltánytalan helyzetet”.

A minisztérium ezzel kapcsolatban elmondta: a kedvezményrendszert úgy alakították ki, hogy az az egészségügyi szempontból legsúlyosabb helyzetben lévő és nyugdíjkorhatár előtt álló személyeket kiemelten támogassa.

Az utazási kedvezményt a jövőben csak azok vehetik igénybe, akik a korábbi rendszer szerint az I-II. csoportba tartoztak, illetve, akik 2011 decemberéig betöltötték 57. életévüket. Hegedűs Lajos szerint ez a rokkantsági ellátásban részesülők alig 40-50%-a.

50%-uk rosszabbul jár

– A legszélesebb kör kimaradt – fűzte hozzá az elnök, aki szerint az 57. életévüket betöltő rokkantsági ellátásban részesülők a rokkantnyugdíjasok 15-16%-át alkotják, az I-II. csoport pedig további 30%-ot tesz ki. Utóbbiak jelentős részének – akik fogyatékossági támogatásban részesülnek – többségének ráadásul alapból jár az ingyenes, illetve 90%-os kedvezményes utazás, ők tehát nem kaptak vissza semmit, lévén, hogy tőlük el sem vették az utazási kedvezményt.

– Az I., II. kategóriába a legsúlyosabb betegek tartoznak, azok, akik a mostani rendszer szerint 70%-ban, a korábbi rendszer szerint 80% fölött veszítették el munkaképességüket. A harmadik kategóriát azok alkotják, akik a korábbi rendszer szerint 67%-os, az új rendszer szerint 50%-79%-os egészségkárosodást szenvedtek el, illetve annál alacsonyabbat. Az I., II. kategóriába nem egészen 100 ezer olyan ember tartozik, aki 2011 december 31-ig még nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Az 57. életévét betöltő, harmadik kategóriába tartozók pedig 50-60 ezren vannak. Ez tehát 150-160 ezer embert jelent, melyből 70-80 ezer embernek egyébként is jár az ingyenes, illetve a kedvezményes utazás a fogyatékossági támogatás folyósítására tekintettel. Vissza tehát alig 80 ezer embernek adták a támogatást – magyarázta Hegedűs Lajos.

A minisztérium másként számol

A minisztérium másként számolt, lapunknak 62%-os arányt említettek, számításaik szerint ugyanis a több mint 700 ezer érintettből 462 ezer fő az eddigiekkel megegyező kedvezményekkel utazhat a módosítások hatályba lépését követően is. Hegedűs Lajos erre annyit mondott: ebbe a számba azok a korábbi rokkantsági nyugdíjasok is bele tartoznak, akik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése miatt már öregségi nyugdíjasnak számítanak – nekik viszont úgyszintén nem kell visszaadni a kedvezményt, hiszen tőlük el se vették.

Megélni és utazni 45 ezer forintból

Az utazási kedvezmények megszüntetése nagy érvágás a családoknak. Hegedűs Lajos tájékoztatása szerint a korábbi rokkantnyugdíjasok átlagosan 70 ezer forintból élnek havonta, de vannak olyanok is, akiknek az ellátása, a felülvizsgálatot követően 45 – 57 ezer forintra csökken, ha számukra “csak” átmeneti rehabilitációs ellátást állapítanak meg.Ennyi pénzből kell megoldani a megélhetést, és mostmár az orvoshoz járást is.

Az intézkedés hatására viszont csökkennek a költségvetési kiadások, az NFM tájékoztatása szerint az előzetesen becsülhető pénzügyi hatás éves szinten mintegy 15 milliárd forint a helyi és helyközi közösségi közlekedésben. Csak összehasonlításként: az Orbán Viktor magánhadseregének is hívott Terrorelhárítási Központ felállítása 10 milliárd forintba került.

Az utazási kedvezmények megnyirbálását a minisztérium a Széll Kálmán-tervvel magyarázza, mint írják: Magyarországon jelenleg több mint 40 féle jogcímen a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 7 millióan vehetnek igénybe utazási kedvezményt a közösségi közlekedésben.

A Széll Kálmán-tervben rögzített vállalásoknak megfelelően folyamatban van a tarifa- és kedvezményrendszer teljes felülvizsgálata – tették hozzá.

FORRÁS: femina.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük