163 ezer új regisztrált munkanélküli – ilyen az Orbán féle kampó

A miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatában az eddig ismert 56 ezer helyet már 163 ezer új regisztrált munkanélküliről beszélt, ami a munkavállalói és munkaadói szervezeteket is váratlanul érte – írta a Népszava.

Az ipari termelés márciusi visszaeséséről szólva Orbán Viktor azt mondta: lesz az még rosszabb is, az áprilisi adatok “brutálisak” lesznek, de a júniusi adatok már várhatóan sokkal jobban alakulnak.

Vegyes a fogadtatása annak a kormánydöntésnek, ami szerint a járvány okozta gazdasági krízis miatt akár 200 ezer közfoglalkoztatottnak is munkát ad az állam a mostani kevesebb, mint százezer helyett.

Herczog László volt foglalkoztatási miniszter azt mondta a Népszavának, hogy változatlanul nincs válasza a kormánynak arra, miből élnek meg azok, akik még az álláskeresési támogatásra sem jogosultak.

A közfoglalkoztatás ráadásul akadályozza az álláskeresést – hangsúlyozta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László emlékeztetett, általában egy-másfél év kell az új munkahely megtaláláshoz, minden szempontból jobb lett volna tehát, ha a kormány a közmunkára szánt pénzből inkább a munkahelyek megtartását támogatja.

A Vasutasok Szakszervezetétől tudta meg a Népszava, hogy a MÁV üzleti tervében 1800 fős közmunkás keret szerepel, de ez sincs feltöltve, mert nem tudnak ennyi embernek munkát adni.

A Magyar Honvédségnél szakmai becslések szerint tíz százalék körüli létszámhiány van, nincs elég jelentkező, ezért lazultak ugyan az elvárások, de az újoncok kiválasztása és kiképzése így is komoly feladat. 

Népszava

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

https://muon.hu/iden-is-marad-az-54-ezer-forintos-megalazo-kozmunkasber/
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük