19 éve volt Orbán Viktor legrosszabb napja

Orbán 1998 és 2002 között volt először miniszterelnök. Aztán minden izmozása ellenére 2002 április 21-én elzavarta őt az ország többsége. Medgyessy Péter, Kovács László, piaci kofák, taxisok, pórul járt nyugdíjasok, alulfizetett melósok és pedagógusok közös sikere volt az akkori mámorító diadal.

Pedig Viktor tényleg mindent megpróbált. Hordták a kokárdát a választásig, tömegesen rettegtek a közelgő kommunista és liberális terrortól. Sőt! Megtartották a világtörténelem legnagyobb tüntetését is a Kossuth téren, ahol Rákay Filip tízpercenként látott újabb milliókat feltűnni a sarkon. Minden közvéleménykutató azt mondta, hogy itt bizony a második fordulóban Orbán fordítani fog. A szavazás napi exitpollok is ezt mutatták. Ott álltam Kovács László mellett, amikor a szavazófülkék zárása után azt nyilatkozta a Köztársaság téri székház 100-as termében, hogy az “MSZP választást készül nyerni, nem közvélemény kutatást.” Igaza lett, kevesen hittünk benne akkor, amikor mondta. Emlékszem milyen kevesen voltunk akkor még 19.00 órakor és milyen sokan jöttek 21.00 után, amikor már nyilvánvaló volt, hogy Orbán elbukott.

Az pedig a történtek legpozitívabb hozadéka volt, hogy Medgyessy Péter meg is valósította választási ígéreteit, a “Jóléti Rendszerváltás Programja” tényleg az lett, aminek mondták. Helyretették a minimálbért, a közalkalmazotti béreket, 15 évvel a rendszerváltás  után végre azt érezhettük, hogy nem csak áldozatai lehetünk a politikának. Persze erről nem divat beszélni, mert már akkor jöttek a szélsőséges liberálisok, akik megmagyarázták, hogy pénzt adni az embereknek bűn, az embereket csak sanyargatni lehet. Mindezzel egy időben tőlünk nyugatra lezajlott már a baloldal nagy antiszociális fordulata, Clinton vezetésével az amerikai demokraták, Blair vezetésével a brit munkáspártiak és Schröder vezetésével a német szociáldemokraták elindultak a neoliberális mocsárba. Hamarosan nálunk is feltűnt egy önjelölt zseni, aki a hazai viszonyok közé hozta mindazon politikai hülyeséget, amit ezek a politikusok képviseltek. Gyurcsány jött a “harmadik út” ígéretével és Medgyessy ment a szociális fordulatával és vele együtt elindult a süllyesztőbe az Orbánt 2002-ben még letérdeltető MSZP is.

Persze mindettől függetlenül emlékezzünk ma büszkén és örömmel 2002 április 21-re, amikor láttuk zsebdiktátorunkat legalább egyszer történelmi vereséget szenvedni és bízzunk benne, hogy “Lesz még ünnep a mi utcánkban!”

Kalmár Szilárd 
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •