200 ezer forintos minimálbért akar a Magyar Szakszervezeti Szövetség

A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írja alá a 4 százalékos emelkedést, ők ugyanis ragaszkodtak az 5 százalékos emelkedéshez. Kordás László, a szövetség elnöke szerint gyakorlatban a kormány dönt erről, és mivel a tárgyaló felek többsége elfogadta a megállapodást, arra számítanak, hogy a 4 százalékos emelést jóvá hagyják.

A szövetség elnöke megérti azok álláspontját is, akik aláírják a megállapodást. Ugyanakkor a legfőbb indok ami miatt mégsem támogatták ezt az ajánlatot, hogy ebben a jövedelmi kategóriában (110 ezer forint nettó jövedelem) nagyon nagy súlyt képvisel az élelmiszer. Az élelmiszerek ára azonban 9,1 százalékkal emelkedett a tavalyi év során. Azt is hozzátette, hogy bizonyos élelmiszerek ára 17-20 százalékkal drágult. Ezért az ajánlat nem arányos, a Magyar Szakszervezeti Szövetség pedig így semmiképp nem támogatja azt, hogy csak 1600 forinttal keressenek többet ebben a fizetési kategóriában. A szövetség a kezdetektől az élelmiszerek árának változásához kötötte az emelést.

Ez egyben a második alkalom, amikor a szövetség nem ír alá egy megállapodást, és az mégis életbe lép. Kordás ennek kapcsán kifejtette, hogy nincs más eszköz arra, hogy érdemiekben tiltakozzanak. Azt is hozzátette, hogy összehasonlításban a visegrádi országok között az utolsó helyen, míg az Európai Unióban hátulról a harmadikok vagyunk.

Igazi erőt akkor tud majd a szervezet megmutatni, ha véget ér a pandémiás időszak. „El kell gondolkodni azon is, hogyan kényszeríthetjük bele a kormányzatot abba, hogy csatlakozzon az uniós minimálbér rendszeréhez” – tette hozzá. Fontos eleme ennek a minimálbér keretrendszer szabályozásnak, hogy meghatározza, hogy a legkisebb bérnek a tagállamokban az átlagkereset 50 százalékát el kell érnie.

Ez ma 400 ezer forintos átlagkeresetnél, 200 ezer forintot jelent. Jelenleg ez a célkitűzés, ami mentén a szövetség gondolkodik, ezt kell elfogadtatni a kormánnyal.

Forrás: klubradio.hu

  •  
  •  
  •  
  •