2060-ra válhat szénsemlegessé Kína

Hszi Csin-ping bejelentette: Kína célja az, hogy negyven éven belül nullára csökkentese szén-dioxid-kibocsátását – írja a CNN. Az ázsiai ország jelenleg a világ legnagyobb szennyezője, az utóbbi években azonban látványos eredményeket sikerült elérnie az üvegházgáz-emisszió mérséklése terén.

Az elnök kedden, az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésében (UNGA), egy videóbeszédben jelentette be a zöld forradalmat, melynek célja a párizsi klímaegyezményben foglaltak fokozása. Mint mondta, Kína az évtized végére érheti el a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát, negyven éven belül pedig megvalósulhat a szénsemlegesség. Ez az első alkalom, amikor az ázsiai ország konkrét célokat tűzött ki maga elé ezen a téren. A bejelentést több klímaügyi szervezet is üdvözölte, igaz, sokan rávilágítottak, hogy a szavakat tetteknek is követniük kell. Jennifer Morgan, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója szerint kritikus lesz, hogy a bejelentésből milyen konkrét terv születik majd.

A világ országai közül Kína járul leginkább hozzá az üvegházgázok kibocsátásához, egymaga több szenet használ el, mint a többi ország együttesen. Kína ugyanakkor a megújuló energia használatában is az élen áll, az elmúlt években pedig a klímakrízis a helyi politikai meghatározó témájává vált.

Hszi Csin-ping szerint a koronavírus bebizonyította, hogy az emberiség nem hagyhatja tovább figyelmen kívül a természet figyelmeztető jeleit. Arra kérte a többi országot, hogy valósítsák meg a tudományos és technológiai forradalmat, illetve ipari átalakulást, hogy a COVID-19 utáni időszakban a világgazdaság zölden induljon újra.

Az UNGA-ban egyébként Donald Trump élesen kritizálta Kínát jelentős emissziója miatt. Az Egyesült Államok az ázsiai ország után a világ második legnagyobb kibocsátója, Trump elnöksége alatt ráadásul visszaszorultak a zöld programok, az ország pedig kilépett a 2015-ös párizsi klímaegyezményből.

CNN
Photo Pixabay

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •