214 éve született Táncsics Mihály

tancsicsszobor

1799. április 21-én született a szlovák-horvát (S)Táncsics Mihály, jobbágycsaládban, Bakonyszombathely közelében, amely éveken át adta az ország statisztikailag legrosszabb futballcsapatát az ezredforduló környékén, de a jogot is tanuló takács (S)Táncsics ezt még nem tudhatta, úgyhogy nem ezért lett az első jelentős magyar balos mozgalmár, a gyengék és elesettek meg nem alkuvó támogatója. (S)Táncsics a nevéből is azért hagyta el az S betűt, hogy nevét könnyebben kiejthessék, nehogy ebbe törjön bele az induló magyar munkásmozgalom, mint Rákosi Mátyás nyelve beszéd közben az imperializmusba.

Táncsics alapítója volt a Munkások Újságjának és később az Arany Trombita című munkáslapnak. “Meg nem töretett!” – tuti írt róla ilyet a munkásmozgalmi líra valamelyik gyászos körmű Nyomasek Bobója. Viccesnek hangzik, de komolyan minden tiszteletünk Táncsicsé, aki már a harmincas évek végétől nyomatta a jobbágfelszabadítás szükségességét. Táncsics annyira lelkes volt, hogy 1846-ban egy nyugat-európai körútra indult: Párizsban felkereste az anarchista Proudhont, hogy elbeszélgessen vele: persze Táncsics nem tudott franciául, hanem úgy gondolta, majd latinul (!) kommunikál. Hol van ehhez képest Szanyi Tibor? Táncsics 2010-ben is tuti hozta volna a kerületét. Keletigyörgyi magabiztossággal.

A hazatérő Táncsicsot 1847-ben sajtóvétség miatt letartóztatták, és “politikai fogolyként” a budai várba került. Innen szabadították ki 1848. március 15-én: hiszen úgy nincs forradalom politikai fogoly kiszabadítása nélkül, mint csöcsmentes Blikk-címlap. Éljen a sajtószabadság! (A képen Táncsics éppen a zubbonyában lévő unikumos üvegért nyúl.) A budai várban egyébként összesen két politikai fogoly volt, Táncsics és még egy román, de a magyar forradalmárok a románról megfeledkeztek, mint a magyar televíziónézők Vízy Andrásról a kétezres évekre, így a román fogoly kiszabadítása néhány hetet késett.

Pontosan egy évvel később, 1849. március 15-én született meg Táncsics Mihály lánya, akit – akár egy kisfiát Herkulesnek nevező Rippel fivér – Kossuth Lajos iránti tiszteletéből Lajoskának nevezett el. Szegény kislány. Naptárat azonban nem nyomatott róla, így Kiszel Tünde Donatellácskájával ellentétben Táncsics Lajoskáról nem találtunk képet.

FORRÁS: cspg.blog.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük