250 ezer vendégmunkás kell, most, azonnal!

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint komoly problémák vannak a munkaerőpiacon, ez pedig egyértelmű akadálya a további növekedésnek.

2016. július 4-én ülést tartott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), ahol a munkaadók és a munkavállalók, valamint a kormány részéről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részvételével több kérdés mellett napirenden szerepelt. Itt ismertette a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) közelmúltban nyilvánosságra hozott javaslata a munkaerőhiánnyal kapcsolatban.

A jelenlegi helyzet kapcsán az MGYOSZ úgy látja, a demográfiai korfa alakulása miatt a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők (születésszám 1953-ban 206 ezer, 1998-ban 124 ezer). Ez a tendencia a következő években is determinált. Eközben a munkavállalási célú elvándorlás gyorsul, a fiatal generációk országok közötti mobilitási hajlandósága jelentősen megnőtt, a külföldön dolgozó magyarok létszáma több százezerre tehető. A munkaerőhiánnyal szemben viszont a gazdaság elmúlt években megindult bővülése új munkaerő szükségletet indukál. Ráadásul a magyar vállalkozások alacsonyabb technológiai szintje is a munkaerő kereslet felé mutat.

Az MGYOSZ azt is szükségesnek tartja, hogy az aktív munkaerőpiaci eszközök között nagyobb arányban jelenjen meg a képzés, közmunkások képzése a vállalati szféra által meghatározott kimeneti paraméterekkel, és az ennek elérését motiváló rendszerekkel a képzők és a hallgatók irányában.

Hosszú távú célnak kell lennie szerintük a magyarországi munkaerő kínálat és kereslet egyensúlyának helyreállítása, a gazdaság bővüléséhez és a megfelelő kapacitások kihasználásához szükséges munkaerő biztosítása. A minőségi munkaerő biztosításának, a magyar vállalkozók nemzetközi versenyképességének javítása, a belső munkaerő tartalékok feltárása a versenyszféra számára.

Ehhez fel kellene zárkóztatni a romákat, fejleszteni kellene a képzést, méghozzá újragondolt, kompetencia alapú általános iskolai képzésre lenne szükség, a 4K előtérbe helyezésével. Meg kellene állítani a nettó elvándorlást is. Emellett a duális szakképzés kiterjesztésére lenne szerintük szükség a munkáltatók fokozottabb bevonásával, ösztönzésével. Segítséget jelentene a belföldi mobilitás élénkítése is: lakáshoz jutás elősegítése bérház/bérlakás programon keresztül.

Forrás: mfor.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “250 ezer vendégmunkás kell, most, azonnal!”

  1. A reálbér kérdése hol marad? És a munkahelyre való felvétel jelenleg szinte teljesen kirekesztő rendszerével? (Hajlandóak-e nyitni a vállalkozások a frissen végzett, munkatapasztalat nélküli munkavállalók felé?)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük