3D-zebra készül Dorogon

Dorogon, az Iskola utcában, 3D-s zebrát alakít ki a Dorogi Városi Baleset-megelőzési Bizottság. Várhatóan tavasszal készítik el a különleges útburkolati jelet, most pedig felvételen mutatják be a prototípust.

Székely Sándor, a Szolidaritás országgyűlési képviselője ellátogatott Varga Tiborhoz, a Varga&Varga Forgalomtechnika ügyvezetőjéhez, aki bemutatta a 3D-s zebra már elkészült prototípusát.

Málnás Zsolt rendőr alezredes korábban a kemma.hu-nak külföldi példákat tudott hozni, ahol bevált a a három dimenziós gyalogátkelőhely. Egy bizonyos szögből és távolságból tényleg olyan, mintha valami kiemelkedne az útból, de a tervek szerint a zebra előtt 50 méterrel már felfestés és tábla figyelmezteti az autósokat a különleges útburkolati jelre. Így a sofőrök felkészülhetnek az optikai csalódásra. A jelzés természetesen előbb lesz kitéve, mint hogy az autós érzékelné a 3D hatást.

A zebrát egy kopásálló hidegplasztik tartós útburkolati festékkel viszik fel az útra, amely 2 millimétere emelkedik ki az út síkjából. A felfestés kap egy réteg üveggyöngyöt is, ez a fényt veri vissza.

Mint írtuk a Szolidaritás Mozgalom “zebrmainimum” projektje kapcsán eseti bizottság létrehozását kezdeményezte a Parlamentben Székely Sándor a Magyar Szolidaritás Mozgalom független országgyűlési képviselője, decemeber közepén.

A bizottság feladata a gyalogos átkelőhelyekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata és egy úgynevezett “Zebraminimum” előkészítése lenne, amennyiben azt a kormánypárti képviselők megszavazzák.

A gyalogátkelőhelyeken történt gázolások száma évről-évre növekszik. 2019 novemberében benyújtott közérdekű adatigénylésre az Országos Rendőr-főkapitányság az alábbi adatokat adta: a rendőrségi ügyviteli rendszerben rögzített adatok alapján 2018-ban országosan 1079 esetben, 2019. november 19-ig pedig 810 esetben történt gyalogoselütés a kijelölt gyalogátkelőhelyeken.

via Dorogimedence

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük