5.000 forint bruttó egy koronás műszakért. Átvezényelt egészségügyi szakdolgozók – Mária története

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Múlt héten megdöbbentő levelet kaptunk Máriától, akinek a munkahelyétől 120 kilométerre lévő másik kórházba kellett mennie dolgozni a koronavírus osztályra. Nem volt választása, éreztették vele, hogy mennie kell. Mária ápolóként dolgozik több mint 30 éve. Az első vezénylése 2 műszakot érintett, a Munkások Újságának a friss tapasztalatairól számolt be.

“Fogalmam sem volt mi fog ott várni, pár kollégámmal együtt vittek el reggel a kórházból. A város kijelölt panziójában volt a szállásunk egy ágyas szobában, ami tűrhető. Reggelit és vacsorát nem kaptunk, az ebéd a szokásos kórházi koszt volt. A nappali műszak reggel nyolctól este nyolcig tartott, teljes testet beborító védőfelszerelést kaptunk. Több kórházból jött össze a csapat. A hangulat elég vegyes, senki nem akarja ezt, de nem volt más választásunk.

Itt szinte azonnal meghalt egy covidos betegünk, ezen annyira nem lepődtünk meg, mert a munkahelyemen is mindennaposak a halálesetek.

A másik műszak este nyolctól reggel nyolcig tartott, itt már nem volt halálos esetünk.

Furcsa volt, hogy a kivezényelteknek eltérő a “díjazása”. Azt hallottuk, hogy a helyiek még havi 30.000 forint veszélyességi pótlékot is kapnak, az ide vezényeltek 5-től 15.0000 forintig kapnak majd valamikor bruttóban, legalábbis ezt mondták.

Csütörtökön kell visszamennem, újra két műszakra. Viszek magammal szendvicseket egy kis hazaival. További vezénylési dátumokról nem tudok”

Kijelenthető, hogy a brutálisan alulfizetett egészségügyi szakdolgozókat nem azzal becsüli meg, nem azzal értékeli a munkájukat a kormány, hogy normális fizetéseket adnának nekik, hanem egyszerű statáriális katonai módszerekkel biztosítanak minimális egészségügyi szolgáltatást. Akinek ez nem tetszik, azzal nem számolnak, sajnos a betegekkel egyáltalán nem. Innen egyenes út vezet a temetőbe vagy a tehetőseknek a fizetős egészségügybe.

Ha megírná, hogy ön mit tapasztalt, kérem írjon a muonszerk(KUKAC)gmail.com címre

https://muon.hu/zsaroljak-az-atvezenyelt-apolokat/
  •  
  •  
  •  
  •